nieuws

Experiment met wadi’s in ecologische wijk mislukt

bouwbreed

Het experiment met de aanleg van wadi’s in de ecologische wijk Oikos in Enschede is mislukt. De gemeente baarde eind jaren negentig opzien door minislootjes aan te leggen in de privétuinen van de bewoners van de nieuwbouwwijk.

Met de wadi’s wilde Enschede op een milieuvriendelijke manier de verdroging tegengaan en het water langer vasthouden. “Het project is helaas niet geworden wat we ervan hadden verwacht”, aldus een gemeentewoordvoerder.
In de praktijk blijken de bewoners het niet zo nauw te nemen met de spelregels om de wadi’s in stand te houden. “Dat geldt niet alleen voor het onderhoud van de slootjes, maar bewoners gebruiken de wadi’s ook voor andere doeleinden.” Zo zijn er bewoners die beplanting in hun wadi hebben aangebracht, anderen hebben er een vlonder overheen gelegd. Door het niet functioneren van de wadi’s vreest de gemeente in de toekomst extra wateroverlast. “We willen de wadi’s dempen en buigen ons over alternatieven. Dat kunnen lijngoten worden, of traditionele rioolbuizen.”
De extra kosten bedragen zo’n 400.000 euro. In de ecologische wijk liggen ook nog enkele wadi’s in gemeenschappelijke tuinen. Die functioneren wel goed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels