nieuws

EK Voetbal 2012 laat koersen Poolse beurs omhoogschieten

bouwbreed

Toen Uefa-voorzitter Michel Platini bekendmaakte dat Polen samen met Oekraïne in 2012 het EK mag gaan organiseren, schoten de koersen van de bouwbedrijven op de Poolse beurs omhoog. Dat is ook niet zo vreemd, er moet heel wat gebeuren. Voor 2012 moeten er vijf nieuwe grote stadions gebouwd worden en 1000 kilometer autosnelweg aangelegd.

Het belangrijkste project komt te staan in Warschau op de plaats van het huidige olympische stadion dat nu Europa’s grootste marktplaats is. De vele stalletjes moeten plaatsmaken voor een nieuw nationaal stadion voor zeventigduizend bezoekers. Verder moet hier een sporthal en een zwembad bijkomen. Het budget voor dit project bedraagt 315 miljoen euro. In Gdansk gaat het Duitse bedrijf Rhode Kellermann Wawrowsky een nieuw voetbalstadion aanleggen voor 80 miljoen euro. Het huidige voetbalstadion in Poznan moet gemoderniseerd worden en het aantal plaatsen uitgebreid van 25.000 naar 46.000 Verder is er in Wroclaw behoefte aan een nieuw stadion voor 42.000 bezoekers. Voor het project dat zo’n 100 miljoen euro moet gaan kosten hebben zich al verschillende buitenlandse ontwikkelaars ingeschreven.

Infrastructuur

Behalve de stadions zijn ook de wegen toe aan een opknapbeurt. Wroclaw maakt dankzij het voetbaltoernooi in een paar jaar een ontwikkeling door die het anders in twintig jaar had afgelegd. De stad krijgt bijvoorbeeld voor 77 miljoen euro een nieuwe terminal voor de luchthaven waar jaarlijks op 2,5 miljoen passagiers wordt gerekend. In Warschau bekijken de autoriteiten of de mogelijkheid daar is de tweede metrolijn, die gepland stond voor de herfst van 2012, vervroegd aan te leggen. Verder moet de aanleg van de ring om Warschau nu worden versneld, is er een snellere verbinding naar het vliegveld nodig, en ontbreekt er een goede wegverbinding vanuit die stad met de Oekraïne.
Ook in de Oekraïne wordt gerekend op extra investeringen dankzij het EK. Het belangrijkste is de verbouwing van het Olympische stadion in Kiev uit 1923. In dit stadion zullen de finales gespeeld worden en moet plaatsbieden aan 83.000 bezoekers. Verder krijgen de stadions van Sjachtar en het Olympische stadion in Donetsk een facelift en moet het stadion in Lviv in 2009 klaar zijn met een verbouwing zodat daar veertigduizend mensen in kunnen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels