nieuws

Duurzaamheid in gebouwen vereist radicale stappen

bouwbreed Premium

Aanscherping van de energieprestatienorm scheelt in CO 2 maar een serieuze sprong in kwaliteitsverbetering van gebouwen levert het niet op. “Radicalere stappen zijn nodig”, meent architect Paul de Ruiter, die bezig is met een proefschrift over energiezuinige gebouwen.

De Ruiter zet zijn zinnen op de integratie van technieken op basis van de behoefte van de gebruikers en hun omgeving. “De bouw moet zijn achterstand op de industrie inhalen.”
Het overdonderende effect van de film An Inconvenient Truth heeft het onderwerp duurzaamheid terug op de agenda gebracht. Maar de term is volgens De Ruiter beladen en heeft door de geschiedenis eromheen veel glans verloren. Hij spreekt daarom liever over het belang van “slimme architectuur”. Het streven: betere, energiezuinige gebouwen, die niet duurder hoeven te zijn. “Wie kan daar nou tegen zijn.”
De architect van het gelijknamige Amsterdamse bureau richt zich vooral op de utiliteitsbouw. In dat segment, goed voor de helft van alle energiegebruik in gebouwen, valt nog de meeste winst te halen, weet hij. Hij ziet een toekomst met gebouwen die energieneutraal zijn of zelfs meer opwekken dan ze gebruiken.
Door het nieuwe politieke klimaat ervaart hij een toegenomen ruimte om het onderwerp naar voren te brengen bij opdrachtgevers. “Het is mogelijk”, weet hij, “ontwerpen meer aan te passen aan de behoeften van mens en natuur. Met een minimum aan energie kan een omgeving worden gecreëerd die de juiste condities biedt om optimaal te functioneren.”
Zelfs in China ziet hij het bewustzijn te groeien en zoals bekend is: als ze daar eenmaal beginnen, gaat het razendsnel. De Ruiter helpt graag een handje vanuit een recent geopende bijkantoor in Beijing. Het is deelnemer aan een competitie waarmee China zijn ambities laat zien: een ontwerpwedstrijd voor gebouwen op zonne-energie.
Op pagina 3:
‘Let op, ook China wil duurzame bouw’.

Reageer op dit artikel