nieuws

Donner houdt vast aan datum open grenzen

bouwbreed Premium

– Minister Donner (sociale zaken) wil niet tornen aan de datum wanneer de grenzen open moeten voor Poolse werknemers. 1 mei staat als een huis en de Tweede Kamer moet niet constant nieuwe barrières opwerpen, aldus Donner.

Dat zei de minister gisteren tijdens het debat over het vrij verkeer van werknemers. Voor het sluiten van deze krant was nog niet te zeggen of de Tweede Kamer de minister wil volgen met zijn voornemen. Er waren vooral bezwaren over de slechte huisvesting van nieuwe Poolse migranten en over de handhavingsmogelijkheden van de Arbeidsinspectie. Vooral de stem van de PvdA is hierin belangrijk. Het CDA, de VVD, D66, ChristenUnie en ook de SGP zijn in principe voor. “Wij vinden de voorwaarden belangrijker dan de datum van 1 mei”, zei Ton Heerts (PvdA) tegen de zaal.
Donner hield de Kamer voor dat – hoewel hij ook zorgen heeft over de huisvestingsproblemen in de grote steden – dit al wel in het goedgekeurde flankerend beleid was opgenomen toen voormalig staatssecretaris Van Hoof (VVD) in strijd was met het parlement om de grenzen open te krijgen voor de werknemers uit de acht nieuwe MOE-landen (Midden- en Oost-Europese landen). “Er zijn 220.000 vacatures die nog niet zijn vervuld. We lijden economische schade omdat we die niet opvullen”, aldus Donner. Hij wees er nog maar eens op dat het schrappen van de tewerkstellingsvergunning positieve resultaten zal opleveren. Zo is het aantal openstaande vacatures in de bouw, volgens Donner, het afgelopen met 21 procent afgenomen. “Door de arbeidsmarkttoets te schrappen.”

Verouderd

Vooral de twee fanatiekste tegenstanders van het vrij verkeer van werknemers – de SP en de Partij voor de Vrijheid – wezen de minister erop dat zijn ministerie met verouderde cijfers werkt. “Het aantal Polen dat deze kant opkomt, zal vele malen groter worden. Dus ook de huisvestingsproblemen”, voorspelde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. De minister ontkende het eerste niet. Voor de huisvestingsproblemen zei hij dat hij inmiddels met collega Ella Vogelaar (wonen) in gesprek is om de VROM-inspectie meer armslag te geven.
De kritiek van GroenLinks eerst het aantal schijn-zzp’ers maar eens aan te pakken, pareerde Donner dat juist het openen van grenzen dat zal doen.

Reageer op dit artikel