nieuws

Cramer vindt roetfilters niet schadelijk

bouwbreed Premium

Roetfilters zijn wel degelijk nuttig om de uitstoot van fijn stof te beperken. Het is wetenschappelijk ook niet aangetoond dat de retrofit-roetfilters schadelijk zijn voor de gezondheid.

Roetfilters zijn wel degelijk nuttig om de uitstoot van fijn stof te beperken. Het is wetenschappelijk ook niet aangetoond dat de retrofit-roetfilters schadelijk zijn voor de gezondheid.
Dat heeft milieuminister Cramer in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. De Kamer had bij de minister aan de bel getrokken over de mogelijke risico’s van de filters. Aanleiding was de constatering van de TU Delft dat er aan de roetfilters gezondheidsrisico’s kleven omdat er door het gebruik van de filters zeer fijne stofdeeltjes in de lucht zouden komen. Volgens Cramer blijkt uit een bijna afgerond vooronderzoek van TNO dat de risico’s op vorming van zeer fijne stofdeeltjes vooral gebaseerd zijn op vermoedens en niet op wetenschappelijk onderzoek. De minister schrijft dat ook het RIVM concludeert dat roetfilters per saldo positief voor de gezondheid uitpakken. Zowel TNO als het RIVM vinden wel dat er nog nader onderzoek moet plaatsvinden om precies uit te vinden wat er in het filter gebeurt. Voor Cramer staat op basis van het vooronderzoek van TNO vast dat er geen reden is voor ongerustheid. Ook is het niet nodig om “draconische” stappen te zetten zoals het stopzetten van de subsidieregeling voor achteraf ingebouwde roetfilters.

Reageer op dit artikel