nieuws

Contacten tussen Nederland en China inniger

bouwbreed

Nederland en China gaan meer samenwerken op het gebied van waterbouw en waterbeheer. Dat staat in een overeenkomst die minister Eurlings (verkeer) gisteren met de Chinese vice-premier Hui Liangyu heeft gesloten.

Zo gaat het waterloopkundig laboratorium Delft Hydraulics nauwer samenwerken met het Chinese Nanjing Hydraulic Research Institute. Een belangrijke overeenkomst, volgens directeur strategische advisering Rob Klomp. Hij zegt dat dit een grote kans is voor de Nederlandse waterbouwers. “Wij zullen in eerste instantie meer kennis brengen naar China dan andersom. Maar in China komen er jaarlijks een miljoen ingenieurs bij. Ook wij zullen profiteren.”
De samenwerkingsovereenkomst geldt voorlopig voor twee jaar, aldus Klomp. Zo worden er hoogleraren uitgewisseld en wordt er gezamenlijk gekeken naar diverse deltatechnieken om die te verbeteren. Volgens de WL-directeur staan de Chinezen aan de vooravond van diverse grote waterprojecten. “Daarin zal Nederland een rol kunnen vervullen.”
Aangezien WL Delft Hydraulics dit jaar nog zal opgaan in het instituut Deltares is er wel overleg geweest met de andere partners, zoals GEO Delft. De overeenkomsten zijn een uitbouw van eerdere contacten tussen Nederland en China.

Reageer op dit artikel