nieuws

Celstraffen geëist voor fraude bij RGD

bouwbreed

Bij de rechtbank in Arnhem hoorde een hoge ambtenaar van de Rijksgebouwendienst een celstraf van twintig maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. De projectmanager wordt verdacht van fraude en het aannemen van giften, in de periode 1996 tot en met 2004. Hij kreeg een auto en een airco ‘in bruikleen’, kreeg ‘gratis’ marmeren vensterbanken in zijn woning en liet zich regelmatig fêteren in restaurants en bordelen. De kosten werden betaald door aannemers, die deze weer afboekten als acquisitiekosten.

Bij de rechtbank in Arnhem hoorde een hoge ambtenaar van de Rijksgebouwendienst een celstraf van twintig maanden, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. De projectmanager wordt verdacht van fraude en het aannemen van giften, in de periode 1996 tot en met 2004. Hij kreeg een auto en een airco ‘in bruikleen’, kreeg ‘gratis’ marmeren vensterbanken in zijn woning en liet zich regelmatig fêteren in restaurants en bordelen. De kosten werden betaald door aannemers, die deze weer afboekten als acquisitiekosten.
Een aannemer uit Leusden hangt een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, boven het hoofd. Met hem als directievoerder deed de RGD-medewerker tussen 1996 en 2000 de meeste zaken. De Leusdenaar schreef de acquisitiekosten bij op de facturering van grote RGD-projecten als Florijnenburg in Nieuwegein en het CBG-gebouw in Hilversum. Bovendien liet hij zijn huis in 1996 door onderaannemers verbouwen op kosten van de RGD. Tegelijkertijd werkten die aan een nieuw gebouw voor de schietvereniging in Barneveld, waar de RGD-ambtenaar in de bouwcommissie zat. Om dit te financieren, stelden de directievoerder en de projectmanager een fakefactuur op, voor kosten die zouden zijn gemaakt bij werkzaamheden aan het douanekantoor in Amsterdam.

Reageer op dit artikel