nieuws

CDA bezorgd over veiligheid wolkenkrabber in Utrecht

bouwbreed

Het CDA maakt zich zorgen over de bouw van de wolkenkrabber Bella van Zuylen in Utrecht. De fractie zegt dat er geen veiligheidsnormen bestaan voor gebouwen die hoger zijn dan 70 meter.

De nog te bouwen Utrechtse wolkenkrabber moet 262 meter hoog worden, het hoogste gebouw in Nederland. Dit terwijl het Bouwbesluit slechts normen kent voor gebouwen die niet hoger zijn dan 70 meter, aldus CDA-Kamerleden Antoinette Vietsch en Ruud van Heugten. Zij willen dan ook van minister Cramer (VROM) weten of Utrecht überhaupt wel een bouwvergunning mag afgeven. Daar bestaat nu te veel onduidelijkheid over, vinden zij. Eind mei buigt de Utrechtse politiek zich over de vraag of de toren er moet komen.
Omdat er in Nederland nog nooit zo’n hoge toren is gebouwd, vragen de Kamerleden zich daarnaast af waar de gemeente Utrecht – als ze al een bouwvergunning mogen afgeven – aan gaat toetsen. “Wij willen weten op welke wijze de veiligheid op het gebied van brandveiligheid, constructie, wind en functionaliteit wordt getoetst bij zulke hoge gebouwen”, aldus Vietsch. Volgens haar is het zelfs maar de vraag of er bij de afdeling Bouw en Woningtoezicht van elke willekeurige gemeente voldoende expertise is om dit te toetsen.
Het CDA ziet veel liever dat er voor een dergelijk bouwwerk rijksgoedkeuring nodig is, omdat er sprake is van provincieoverschrijdende horizonvervuiling. “Deze toren wordt tweeënhalf keer de Domtoren. Bij goed zicht kun je hem in Den Helder en in Maastricht zien. Het gaat over de provinciegrenzen heen”, aldus het Kamerlid.

Reageer op dit artikel