nieuws

Bouwers houden last van oneerlijke concurrentie

bouwbreed Premium

Aannemers hebben ondanks de aantrekkende economie nog veel last van oneerlijke concurrentie uit Oost-Europa. Dat concludeert de SP uit een eigen steekproef onder twintig aannemersbedrijven.

Een groot deel van de gevraagde aannemers zegt dat ze – voor elke uitgeschreven offerte – steeds minder opdrachten binnenhalen. In tegenstelling tot enkele jaren geleden, aldus de bouwbedrijven tegen het wetenschappelijk bureau van de SP. Het grootste deel (18 van de 20 ondervraagde aannemers) zegt dat dit voor een belangrijk deel door oneerlijke concurrentie van Oost-Europeanen komt.
Als reden voor afwijzing van de offertes wordt in veel gevallen het tarief genoemd. Werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen werken veel goedkoper. Volgens de respondenten van de steekproef is het onmogelijk te concurreren met Polen die zich voor 10 á 12 euro aanbieden. Gelijkheid op het gebied van afdrachten en arbowetgeving zou al een stuk helpen, denken de ondervraagde aannemers.
In een aantal gevallen is het aantal opdrachten niet verminderd, maar zijn wel onderdelen van het werk geschrapt. Het schilder- en stucwerk wordt dan later door Polen gedaan, klagen de ondervraagde ondernemers bij de grootste oppositiepartij. “Soms moet ik het werk opknappen dat niet goed was gedaan door een Pool. Het is te zot voor woorden”, aldus één van de respondenten.
“Het is schokkend dat de klachten hetzelfde blijven”, vindt Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP). Vorig jaar deed de partij ook al een onderzoek onder Nederlandse aannemers. “Ondanks dat de economie aantrekt, blijven de resultaten hetzelfde.”
Veel van de gevraagde bedrijven zegt zelf te kijken waarom ze een opdracht niet krijgen. Vaak wordt dan aangegeven dat er Poolse auto’s voor de deur staan. Het is geen klein probleem, zegt Ulenbelt. Volgens hem vertegenwoordigen de twintig aannemers wat in heel Nederland speelt.

Gemeenten

Ulenbelt wil de gemeenten daarom meer verantwoordelijkheden geven door bouwvergunningen te koppelen aan controle. De fractie vindt dat gemeenten niet alleen meer moeten controleren op naleving van de bouwvergunning, maar ook of het gebeurt volgens de normen voor arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. “Gemeenten kunnen sneller dan wie dan ook kijken welk bedrijf het uitvoert en of het legaal gebeurt.”
Ook denkt de partij erover om het verplicht te maken voor bouwbedrijven om borden te plaatsen zodat duidelijk is wie het werk uitvoert. Zelfs bij de kleinste bouwprojecten, aldus het Kamerlid.

Reageer op dit artikel