nieuws

Bouw niet sexy genoeg in Rotterdam

bouwbreed

Gebrek aan capaciteit bij aannemers zorgt volgens wethouder Hamit Karakus (wonen en ruimtelijke ordening) voor stagnatie van de bouwproductie in Rotterdam. Bovendien is de bouw volgens hem niet ‘sexy’ genoeg om jongeren aan te trekken.

Volgens de PvdA-wethouder is vorig jaar 20 procent van alle voorgenomen bouwprojecten niet van start gegaan, meestal omdat de aanbesteding mis liep. Karakus: “Aannemers gaan niet met hun prijs naar beneden omdat ze toch al vol zitten met werk.” Het besluit van het huidige gemeentebestuur om alleen nog maar binnen bestaand stedelijk gebied te bouwen, speelt volgens hem ook een rol. Bij het bouwen is meer innovatief werken nodig en de planning is lastiger. Karakus: “Als je middenin Rotterdam bouwt, heb je een grotere kans dat er eens tien betonwagens tegelijk in de file staan. Dat is een extra risico, dat je elders nauwelijks loopt.”
Het gemeentelijke streven om jaarlijks aan de bouw van ten minste 3200 woningen te beginnen, komt niet in gevaar. Volgens Karakus behelst het planaanbod voor dit jaar in Rotterdam ongeveer 5600 woningen, problemen bij aanbestedingen zijn ingecalculeerd. Toch is de gemeente met bouwers om de tafel gegaan om te helpen meer jongeren te interesseren voor werk in de bouw, want personeelstekorten vormen een belangrijke oorzaak van het capaciteitsgebrek. Besloten is een samenwerkingsproject ROC Zadkine en Hogeschool Rotterdam een vervolg te geven op andere locaties. Bij het betreffende project verbouwden tachtig studenten een aantal woningen in een ‘hot spot’-gebied aan de Beijerlandselaan. Onder begeleiding van een bouwbedrijf kregen ze de kans werkervaring op te doen in panden die de gemeente ter beschikking stelde. Het leverde de studenten werkervaring op, het project moet bouwbedrijven nieuwe leerlingbouwers opleveren.
Verder worden maatregelen genomen om de hoge schooluitval op vmbo-scholen een halt toe te roepen, door het intensiever volgen van leerlingen. Volgens Karakus moet werken in de bouw voor jongeren bovendien spannender worden. Karakus: “Met onze partners in Bouwend Rijnmond willen we gaan bekijken hoe we werken in bouw meer sexy kunnen maken, want de bouwsector heeft een imago waar studenten niet graag bij horen.

ROTTERDAM – Gebrek aan capaciteit bij aannemers zorgt volgens wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) voor stagnatie van de bouwproductie in Rotterdam. Bovendien is de bouw volgens hem niet ‘sexy’ genoeg om jongeren aan te trekken.
Volgens de PvdA-wethouder is in 2006 twintig procent van alle voorgenomen bouwprojecten niet van start gegaan, meestal doordat de aanbesteding mis liep. Karakus: “Aannemers gaan niet met hun prijs naar beneden omdat ze toch al vol zitten met werk.” Het besluit van het huidige gemeentebestuur om alleen nog maar binnen bestaand stedelijk gebied te bouwen speelt volgens hem ook een rol. Bij het bouwen is meer innovatief werken nodig en de planning is lastiger. Karakus: “Als je middenin Rotterdam bouwt heb je een grotere kans dat er eens tien betonwagens tegelijk in de file staan. Dat is een extra risico, dat je elders nauwelijks loopt.”
Het gemeentelijke streven om jaarlijks aan de bouw van tenminste 3200 woningen te beginnen komt niet in gevaar. Volgens Karakus behelst het planaanbod voor dit jaar in Rotterdam ongeveer 5600 woningen, problemen bij aanbestedingen zijn ingecalculeerd. Toch is de gemeente met bouwers om de tafel gegaan om te helpen om meer jongeren te interesseren voor werk in de bouw, want personeelstekorten zijn een belangrijke oorzaak van het capaciteitsgebrek. Besloten is een samenwerkingsproject ROC Zadkine en Hogeschool Rotterdam een vervolg te geven op andere locaties. Bij het betreffende project verbouwden tachtig studenten een aantal woningen in een ‘hot spot’-gebied aan de Beijerlandselaan. Onder begeleiding van een bouwbedrijf kregen ze de kans om werkervaring op te doen in panden die de gemeente ter beschikking stelde. Het leverde de studenten werkervaring op, het project moet bouwbedrijven nieuwe leerling-bouwers opleveren.
Verder worden maatregelen genomen om de hoge schooluitval op VMBO-scholen een halt toe te roepen, door intensiever volgen van de leerlingen. Volgens Karakus moet werken in de bouw voor jongeren bovendien spannender worden. Karakus: “Met onze partners in Bouwend Rijnmond willen we gaan bekijken hoe we werken in bouw meer sexy kunnen maken, want de bouwsector heeft een imago waar studenten niet graag bij horen. Hoe? Meer verdienen zou al een mooie stap zijn. Maar we kunnen jongeren ook duidelijk maken wat er leuk is aan bouw. Dat je vroeg naar huis mag en een goede vakantieregeling hebt bijvoorbeeld.”

Reageer op dit artikel