nieuws

Bouw bedrijventerrein te vrijblijvend

bouwbreed

Minister Cramer (VROM) wil de mogelijkheid bestuderen om via een laddersysteem de wildgroei van bedrijventerreinen tegen te gaan. Dat deelde ze woensdag de Tweede Kamer mee.

Volgens de minister is de aanleg van bedrijventerreinen nu veel te vrijblijvend geregeld. Zij vindt dat gemeenten, die een nieuw terrein willen, de noodzaak maar moeten aantonen. Dat zou volgens Cramer via een laddersysteem kunnen.
Daarbij moeten gemeenten een lijstje langs. “In eerste instantie ga je uit van het principe geen nieuwe terreinen”, zei PvdA-Kamerlid Roos Vermeij die met het idee op de proppen kwam. Als het eerste niet lukt, moeten gemeenten de ladder af. “Kijken naar samenwerking met de regio. Daarna naar herstructering. Maak het uitbreiden duurder en moeilijk. Eventueel met heffingen. Het inbreiden moet makkelijker en goedkoper. Het moet aantrekkelijk worden voor de markt.”
Vermeij vindt dat landelijk getoetst moet worden of de ladder is doorlopen. De verantwoordelijkheid voor kleine bedrijventerreinen, van ongeveer 30 hectare, kan wat de PvdA betreft bij de provincies liggen.

Zinnig

De VROM-minister reageerde redelijk enthousiast. “Zeer zinnig”, aldus Cramer. Toch hield zij nog een slag om de arm omdat ze nog in overleg moet met gemeenten en provincies. “Over een mate van dwang kan ik dus nog niks zeggen.” Cramer beloofde wel dat de Tweede Kamer hier voor het zomerreces meer over hoort.
Ze acht het financiële plaatje overigens nog lastig. “Gemeenten kiezen niet zonder reden voor uitbreiding. De grondprijzen zijn leidend.” De VROM-minister is daarover al wel met haar collega Van der Hoeven (economische zaken) over in gesprek.
Het CDA liet nog een beetje in het midden wat ze van het plan vindt. Kamerlid Ruud van Heugten zei dat de PvdA schaarste in bedrijventerreinen probeert te creëren. Of hij dat slecht of goed vindt, werd niet duidelijk.
De VVD staat niet te springen om het plan. Volgens de liberalen zijn er gewoon afspraken gemaakt in de Nota ruimte. “We hebben ook gewoon nieuwe bedrijventerreinen nodig.”

Reageer op dit artikel