nieuws

Bonden zien niets in cao op paar A4’tjes

bouwbreed

De bouwbonden zien niets in een bouw-cao op een paar A4’tjes. Volgens werkgeversonderhandelaar Ruud Jacobs gaat het daar wel naar toe. Met een verdere individualisering van de arbeidsvoorwaarden gaan de bonden akkoord, maar dan wel binnen een aantal collectieve minimumvoorwaarden.

Jacobs, binnenkort lid van de Raad van Bestuur van Ballast Nedam, is er heilig van overtuigd kijkend richting het jaar 2015. “We stappen af van een cao als een stalinistisch akkoord. De toekomstige afspraken zullen in tegenstelling tot de huidige cao op een paar A4’tjes samengevat worden. Het gaat dan om zaken als de financi ë le bandbreedte van de beloning, omgaan met flexibilisering van het werk, pensioen, scholing, opleiding en ziekteverzuim, reïntegratie en dat soort zaken”, laat Jacobs weten in Bouwend Nederland Podium.
De bouwbonden reageren onderkoeld. “stalinistisch dictaat? Dat was een tekst van drie jaar geleden, we dachten dat Jacobs inmiddels wat anders verzonnen had”, zegt Gijs Lokhorst, de onderhandelaar voor de bouw-cao namens CNV Hout en Bouw. Hij gelooft er niets van dat de bouw-cao zelfs in 2015 op een paar A4’tjes zal passen. “We hebben in de voorlaatste cao afspraken gemaakt over flexibilisering en individualisering van arbeidsvoorwaarden. Daarbij kunnen op bedrijfsniveau andere afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de arbeidsduur. We krijgen nu van bedrijven te horen dat de effecten daarvan dusdanig zijn dat de concurrentieverhoudingen verstoord worden. Die bedrijven willen maar al graag terug naar collectieve minimumvoorwaarden waaraan iedereen zich zal moeten houden”, aldus Lokhorst.

Vrijheid

Zijn FNV Bouw-collega John Kerstens beaamt dat. “De werkgevers moeten dan eerst zelf maar eens goed bedenken op welke punten ze meer individuele vrijheid willen hebben. Want het voorbeeld van het jaarmodel toont aan dat ze eigenlijk niets anders willen dan dezelfde afspraken die andere bedrijven inmiddels ook gemaakt hebben. Geen wonder dat ze inmiddels alweer vragen om een eenduidige collectieve afspraak.”
Dat betekent niet dat de bouwbonden tegen modernisering van de cao zijn. “Maar hoe die er uiteindelijk uit gaat zien, daar moeten alle partijen nog zelf over nadenken. Ons uitgangspunt is dat de arbeidsvoorwaardenvorming daar moet plaatsvinden waar die leidt tot het beste arbeidsvoorwaardenpakket. Dat kan uiteindelijk leiden tot een veel bredere cao waar ook sectoren bijkomen die nu nog niet onder de bouw vallen, maar wel op de bouwplaats werken. De invulling kan dan op sector, subsector of bedrijfsniveau. Het is maar een gedachte, waar we nog verder naar moeten kijken”, aldus Kerstens. Met Lokhorst is hij van mening dat de modernisering ook nodig is om ook in de toekomst personeel binnen te kunnen halen. Daar zijn nu eenmaal goede arbeidsvoorwaarden voor nodig. En dat alles zal niet op een paar A4’tjes passen.

Reageer op dit artikel