nieuws

Bijlmermeer krijgt met GETZ eindelijk voortanden

bouwbreed Premium

Met een uniek mix van wonen, zorgen, winkelen en vermaak wil de Bijlmermeer de stad van de toekomst worden. De openbare ruimte wordt aangepakt en het futuristische entertainmentcentrum GETZ geeft de Arena boulevard voortanden.

De Bijlmermeer krijgt weer probleem wijksubsidie. Onlangs maakte minister Vogelaar dat nieuws bekend. Het bezorgt Els Verdonk, stadsdeelwethouder ruimtelijke ontwikkeling in Amsterdam-Zuidoost, gemengde gevoelens. Enerzijds is ze blij met het extra geld, omdat ze daarmee ‘het karwei’ kan af maken. Anderzijds doet de subsidie vermoeden dat er in vijftien jaar niets is gebeurd; ‘Het blijft Zuidoost’ hoorde ze vaker.
Het raakt Verdonk in het hart. Los van de woongebieden die worden gesloopt en herontwikkeld, volgen grootschalige ontwikkelingen elkaar sinds de komst van de Amsterdam Arena in 1996 razendsnel op. De westzijde van de spoorlijn Utrecht-Amsterdam kreeg een totaal nieuw aanzicht. Kantoorgebouwen schoten als paddestoelen uit de grond, terwijl entertainmentaanbieders als Heineken Music Hall en Pathé Arena zich gretig op de Arena boulevard vestigden. Toch ontbrak er iets aan het nieuwe centrumgebied van Amsterdam-Zuidoost.
Samen met winkelcentrum Amsterdamse Poort moet de Arena boulevard het tweede winkel- en uitgaanscentrum van Amsterdam worden.

Publiekstrekkers

Slechts ten dele is deze doelstelling gehaald. In afzienbare tijd zorgden verschillende publiekstrekkers voor 5 miljoen bezoekers per jaar. De economie trok aan en na een moeilijke start wordt nu ook woonmall Villa Arena gevonden.
Echter, het verouderde winkelcentrum (Amsterdamse Poort) pal aan de andere kant van het spoor profiteert te weinig van de nieuwe consumentstroom, omdat het niet aansluit op de nieuwe ‘grootschaligheid’. Vorig jaar besefte Verdonk, dat de kloof tussen de twee winkelgebieden te groot is.
“Ook de Arena boulevard is niet af. Veel volume, maar weinig functies. Het ontbreekt de boulevard aan voortanden”, concludeert Verdonk. De komst van entertainmentcentrum GETZ is dan ook van wezenlijk belang. Hetzelfde geldt voor de openbare ruimte, die vanaf de Amsterdamse Poort tot aan woonmall Villa Arena wordt aangepakt. “Daarmee krijgt het gehele centrumgebied Zuidoost eenzelfde look and feel, waardoor het ook als één ervaren wordt.” Deze en andere nieuwe ontwikkelingen bewijzen volgens Verdonk dat alle partijen nog steeds geloven in de Bijlmer als stad van de toekomst, ook wel ‘capital of music and dance’, genoemd. Buiten laat Verdonk trots zien hoe twee werelden samensmelten.
De wandeling begint aan de oostzijde van het spoor, op het Anton de Komplein voor het nieuwe stadsdeelkantoor. Rechts de doorgaande weg richting station. Links in de verte ligt het Bijlmerpark verscholen. “Hier woon ik nu ruim twintig jaar. Dit is de mooiste plek van de wereld. Dat klinkt misschien overdreven, maar het voelt echt zo.” In het groengebied ter grootte van het Vondelpark is straks plaats voor woningbouw en een sportpark. Verdonk wijst op een kale plek naast het stadsdeelkantoor. “Daar komt het Bijlmer sportcentrum en daarnaast het cultuurgebouw.”
In winkelcentrum Amsterdamse Poort, dat dateert van de jaren zeventig, werken stratenmakers in afgezette bouwputten. De opgave van 30.000 vierkante meter vloer moet over een paar maanden zijn voltooid. Vol is Verdonk van de warme kleurpatronen die in een bepaald ritme worden aangelegd. Het riool wordt vervangen, grindkoffers onder de grond moeten de hoge waterstand verlagen. Maar, de verfraaiing van het openbaar gebied houdt niet op bij de grond. Lantaarnpalen wijken voor hangende verlichting, fietsenrekken worden gecentreerd op opengetrokken pleinen waar platanen een nieuwe plek krijgen.

Snackbargehalte

Boomringen en 60 meter lange ellipsvormige banken gelden als zogenoemde stickyplaces en het verblijf van de bezoeker veraangenamen. Verdonk vindt dat de aanwezige eettentjes nog een te hoog ‘snackbargehalte’ hebben.
Toegankelijk is Hoekenrode, het plein voor het station, niet. Volgend jaar komt daar verandering in als de tijdelijke winkelvoorzieningen een vaste plek in het station krijgen. Indrukwekkend is de gedaanteverandering die datzelfde station kreeg. Het is transparanter, lichter en publieksvriendelijker. Looplijnen zijn ‘logischer’ en mensen ‘snappen het beter’. Verdonk: “Het oude station met de spoordijk vormde een barrière tussen de oost- en westzijde van de spoorlijn. Als je twee winkelgebieden tot één centrumgebied wil smeden dan moet het ook zo voelen.” De fysieke barrière werd door het verwijderen van de spoordijk en het acht meter omhoog tillen van het station weggenomen. De Amsterdamse Poort sluit nu aan op de Arena boulevard.
Op de begane grond onder het station storen reiziger en consument zich niet aan bouwwerkzaamheden. “De mensen zelf, willen ook dat het beter wordt”, meent Verdonk. “Het biedt hen kansen.” Ook op de Arena boulevard werken stratenmakers in omlijnde bouwputten. Het is winderig en kaal.

Compact

Even verderop bij de plek waar GETZ komt, leeft Verdonk weer op. GETZ, een absurdistisch lijkend entertainmentcentrum met glazen dak en vijftien verdiepingen is volgens haar het ultieme voorbeeld van de compacte stad en dubbel grondgebruik. “Je kunt je het niet voorstellen, maar qua programma is de oppervlakte bijna twee keer zo groot als dat van de Arena.” Het gebouw moet uniek worden in Nederland met een mix van entertainment, theater, zaken en gezondheid. “Met ruimte voor een hotel, een casino, uitgaansgelegenheden en nieuwe ‘uitdagende’ winkelconcepten, moet GETZ zorgen voor meer bewegingen op het maaiveld. Van 5 miljoen bezoekers naar 9 miljoen per jaar. Verdonk kan niet wachten tot GETZ is opgeleverd. Maar ze zal geduld moeten oefenen. “Het voorbereiden en bouwen duurt lang”, beseft ze.
Met de rug naar puinstukken van Pepsi Stage wijst Verdonk richting woonmall Villa Arena. “Daar komt een woontoren van 150 meter hoog. Hoger mag niet vanwege Schiphol.” Iets naar rechts verrijst over enkele jaren een nieuwe muziektempel. De zoektocht naar aandeelhouders is reeds begonnen. Probleemwijk of prachtwijk? Of ergens daar tussen in. Verdonk die de opgang en teloorgang van de Bijlmermeer meemaakte, twijfelt niet. “Over vijf jaar zijn we een prachtwijk.”

Reageer op dit artikel