nieuws

‘Berging en balkon terug in Bouwbesluit’

bouwbreed

Het bouwen van woningen zonder berging en buitenruimte moet niet meer mogen, vinden de wethouders ruimtelijke ordening van de vier grote steden. Als het aan hen ligt, keren deze twee elementen weer terug in het Bouwbesluit. “Zonder berging stappen mensen helemaal niet meer op de fiets.”

En dat is niet het enige, is de overtuiging van de Rotterdamse wethouder Hamit Karakus. “De woningen die nu worden gebouwd, blijven zo’n zeventig jaar staan. Het is lastig om daar later een berging of balkon aan toe te voegen. Daardoor zadelen we toekomstige generaties op met woningen die deze voorzieningen ontberen.”
Klachten van kopers en eigen onderzoek waren voor de vier wethouders aanleiding om bij de minister aan de bel te trekken, met het verzoek berging en buitenruimte weer als eis in het Bouwbesluit op te nemen, waar ze in 2003 uit zijn gehaald. “De minister verwachtte toen dat de markt zijn werk wel zou doen en zou bouwen wat de kopers willen. Maar daar is nog niet veel van terechtgekomen. Van alle appartementen die in 2005 in Rotterdam zijn opgeleverd, heeft 63 procent geen individuele berging”, weet Karakus. “De andere steden kennen vergelijkbare cijfers. Momenteel worden deze woningen nog wel verkocht, vanwege het krappe aanbod op de woningmarkt, Maar als het aanbod ruimer wordt, zal de verkoop van juist dit soort woningen stagneren. Dit resulteert in flinke groepen woningen die straks onverkoopbaar blijken.”

Fiets

Een balkon of tuin én een eigen berging om fietsen en andere spullen in kwijt te kunnen, staan volgens Karakus hoog op het prioriteitenlijstje van vrijwel iedere koper. Het ontbreken van een eigen berging motiveert bovendien niet om de fiets te pakken: “Als je deze bij je huis niet veilig kunt neerzetten, is de keus snel gemaakt voor de auto, die toch al voor de deur staat.”
Karakus denkt dat bezuinigingsoverwegingen de belangrijkste reden zijn dat een berging en buitenruimte worden weggelaten. “Ontwikkelaars zullen echt wel luisteren naar de markt. Maar als een project te duur dreigt uit te vallen, zijn buitenruimte en berging de eerste onderdelen die weggelaten worden, omdat ze toch niet in het Bouwbesluit staan. Ontwikkelaars realiseren zich echter niet dat deze onderdelen de afzetbaarheid juist ten goede komen. De consument is namelijk best bereid hier wat meer voor te betalen.”
De vier wethouders willen ontwikkelaars en bouwers bewust maken van het feit dat de gemeenten de genoemde ontwikkelingen niet op prijs stellen. Aan de minister vragen zij nadrukkelijk om wettelijke aanpassingen. “Als deze trend wordt doorgezet, worden bergingen en buitenruimte straks nog automatisch overgeslagen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels