nieuws

Arbeidsinspectie gaat asbestsaneerders stalken

bouwbreed

De Arbeidsinspectie gaat vanaf volgende week twintig tot dertig gecertificeerde asbestsaneerders die het niet zo nauw nemen met de regels, stalken. Ook komt er een nauwere samenwerking met Justitie om sneller over te gaan op strafvervolging. Dat heeft de controledienst gisteren aan Cobouw laten weten.

De stalkactie is gericht op de gecertificeerde asbestverwijderaars die het slecht doen, zo verklaart een woordvoerder van de inspectiedienst. “Het gaat in eerste instantie om twintig tot dertig slechte bedrijven. Die zullen wij zichtbaar gaan volgen en controleren. Net zolang totdat alles weer op de rails is.”
De dienst hoopt de ‘foute’ bedrijven met het constant controleren flink onder druk te zetten. De verwachting van de Arbeidsinspectie is dat dit ook zal gebeuren aangezien de boetes bij recidive steeds hoger worden. Ook speelt imagoschade richting opdrachtgevers mee, denkt de dienst. Vorig jaar zijn er 1200 controles geweest op het gebied van asbestverwijdering.
De onaangekondigde controles duren tot het eind van het jaar en zullen door het hele land worden gehouden. De bedrijven die worden gestalkt zijn uitgekozen op het aantal overtredingen waarvoor zij in het verleden al zijn gepakt. De dienst gaat hierin samenwerken met de certificatie-instellingen.
Als het echt de spuigaten uitloopt, kunnen de organisaties die de certificaten afgeven, de certificaten intrekken of schorsen. Het risico dat bedrijven hierdoor – of door de actie van de Arbeidsinspectie – failliet raken, maakt de Arbeidsinspectie in die zin niets uit. “Het bedrijf moet zelf de afweging maken. Het is niet ons doel om een bedrijf kapot te maken; ons doel is om de arbeidsveiligheid te vergroten.”

Ongecertificeerd

Medio dit jaar zal de Arbeidsinspectie ook de illegale asbestsaneerders harder gaan aanpakken, voorspelt de woordvoerder. Nu worden zij vooral opgepakt door tips. De voorgaande jaren waren dat er gemiddeld 35.
Dat gaat binnenkort actiever gebeuren doordat de dienst nauwer gaat samenwerken met de milieupolitie, gemeenten en burgers. “We schakelen alle kanalen in om de illegale asbestslopers te pakken.” De inspectiedienst wil vooral gemeenten actiever gaan benaderen. Dat gebeurt nu nog te incidenteel.
Het ministerie van Sociale Zaken, waar de Arbeidsinspectie onder valt, is ook al in gesprek met het Openbaar Ministerie. Zij willen nauwer dan nu gebeurt gaan samenwerken om asbestsaneerders die het niet zo nauw nemen met de regels harder aan te gaan pakken via het strafrecht.
Als voorbeeld noemt de woordvoerder een asbestzaak in Malden. Daarbij werden werknemers en winkelend publiek onbeschermd aan asbest blootgesteld tijdens een asbestverwijderingswerk in een winkelcentrum. Het vonnis van de rechter naar aanleiding van het onderzoek van de Arbeidsinspectie was een gevangenisstraf en tienduizenden euro’s boete.

Reageer op dit artikel