nieuws

‘Zwarte gaten in de stad’ winnen prijs

bouwbreed

‘Zwarte gaten’ of ‘niet-plekken’ in de drukte van de stad. Zo omschrijft Maarten van Schaik de locaties die hij op de foto zette voor het project GebouwGezichten. Hij kreeg er uit handen van Elco Brinkman de eerste prijs (5000 euro) voor in de NAi/Ballast Nedam Fotografieopdracht.

In de beelden van Van Schaik speelt licht een belangrijke rol. Zijn foto’s zijn, zo constateerde de jury, “gelaagd, poëtisch en laten de gebouwde omgeving zien vanuit een menselijk standpunt”. Dat laatste sloot nauw aan bij de – uitermate vrije – vraagstelling van de fotografieopdracht die bouwbedrijf Ballast Nedam en het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) initieerden: hoe is de mens verbonden met zijn gebouwde omgeving? De uitwerking van de doelstelling bleek bij de twaalf geselecteerde kunstenaars/fotografen te leiden tot totaal uiteenlopende gedachten. Zo vertrok Dieuwertje Komen (2de prijs) voor vijf weken naar Mexico-City, waar ze vooral grijze achterkanten van gebouwen en veel betonnen vlakken op de foto zette. Niels Stomps ging naar het Noord-Italiaanse Alpenstadje Viganella, waar een spiegel bovenop de berg ervoor moet zorgen dat er toch wat licht op de huizen valt tussen 11 november en 2 februari, wanneer de zon niet over de omliggende bergkammen kan schijnen. Eva-Fiore Kovacovsky (eervolle vermelding) vereeuwigde een sneeuwklomp met een gat erin en een holle boomstam – uitermate geschikt voor bewoning door een eekhoorn of vogel. “Ik wilde terug naar de basis, terug naar de natuur”, zegt ze er zelf over.
De titel GevelGezichten leidde in elk geval niet tot voor de hand liggende plaatjes van fraaie gevels. Mensen komen op de foto’s ook niet voor, op een enkel jongetje na dat door een traliewerk over Mexico-City uitkijkt.
De tentoonstelling GebouwGezichten is tot en met 13 mei te zien in Zaal 3 van het NAi.

Reageer op dit artikel