nieuws

Wonen aan de zonkant IJ-oever

bouwbreed

Wonen aan de zonkant van het IJ met reusachtige cruiseschepen als levendig behang. ING Real Estate begint met de verkoop van de eerste appartementen op Overhoeks, het voormalige Shell-terrein, in Amsterdam-Noord.

“We gaan de confrontatie aan met de markt. De komende tijd moet blijken of wat is bedacht ook verkoopbaar is,” aldus directeur Anneke de Vries van ING Real Estate. Ze prees bij de presentatie van de plannen gisteren de snelheid waarmee de bebouwing van de Noordelijke IJ-oever gestalte heeft gekregen. De overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar dateert van 2003. “Bij de ontwikkeling van bouwplannen wordt altijd geklaagd over stroperigheid. Door goed ‘partnership’ tussen marktpartijen en gemeente blijkt iedereen zijn zegje te kunnen doen, zonder dat de snelheid uit de plannen verdwijnt.”
Het eerste deel van Overhoeks omvat een residentieel kwartier met 525 koop- en huurwoningen. De ontwerpen voor de negen woongebouwen met maximaal tachtig appartementen zijn gemaakt door onder meer de Portugese architect Siza, de Engelse architect Fretton en de Nederlandse architecten Houben en Coenen. Elke woning beschikt over veel buitenruimte. De duurste penthouses kosten circa 1 miljoen euro. Een deel van de woningen wordt verhuurd door Vesteda. Eerste oplevering is voorzien in 2009.

Gouden rand

Stadsdeelvoorzitter Rob Post van Amsterdam-Noord wil voorkomen dat alleen een “gouden rand aan het IJ” ontstaat. “De toevoeging van dure woningen is goed voor verbetering van de woningmix in Noord. Maar het stadsdeel wil met Ymere ook investeren in verbetering van de daar achtergelegen Van der Pekbuurt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels