nieuws

Weer glasgevelplaat KadastergebouwApeldoorn gevallen

bouwbreed

Van het Kadastergebouw de Grift in Apeldoorn is voor de tweede keer in een jaar tijd een gedeelte van een glasgevelplaat (1,5 bij 2 meter) gevallen.

In opdracht van aannemer BAM en het Kadaster is TNO voor de tweede keer een onderzoek gestart. Leverancier van de platen is Geveltechniek. De plaat die op een houten ondergrond bevestigd is, viel van een hoogte van 30 meter. In juli van 2006 barstte er ook gevelplaat in stukken. Onderzoek wees toen uit dat een ‘ingebakken korrel’ in de plaat in combinatie met warm weer uitzette en voor een glasbreuk had gezorgd. De kans dat dit weer zou kunnen gebeuren werd één op duizend geacht.
Het Kadaster is verbaasd en onaangenaam verrast over het incident van gisterochtend. “Maar, gelukkig zijn er geen gewonden gevallen”, aldus woordvoerder Henk Wind. Volgens hem is onderzoek nu beter uit te voeren, omdat het restgedeelte nog aan het gebouw hangt. “Vorige keer hebben we dat zo snel mogelijk verwijderd.” Daarmee werden volgens hem belangrijke sporen uitgewist.
Aan het gebouw dat in 1999 – in hernieuwde staat – door BAM als hoofdaannemer werd opgeleverd, zijn ongeveer 300 tot 400 van dezelfde soort glasplaten bevestigd.
Het gebouw dat 51 meter hoog is en 14 verdiepingen telt is oorspronkelijk in 1970 opgeleverd. I

Reageer op dit artikel