nieuws

Vikingrijn keert terug in Leidsche Rijn

bouwbreed

De Vikingrijn die in de 9de eeuw door het huidige Leidsche Rijn liep, komt terug. Eind dit jaar wordt in opdracht van de gemeente Utrecht begonnen met het uitgraven van de oorspronkelijke waterloop van de Oude Rijn in dit gebied. In de loop van de geschiedenis heeft de route van de rivier zich verplaatst. Grote delen van de oorspronkelijke waterloop zijn echter nog zichtbaar, waardoor deze stukken gemakkelijk kunnen worden uitgegraven.

De Vikingrijn die in de 9de eeuw door het huidige Leidsche Rijn liep, komt terug. Eind dit jaar wordt in opdracht van de gemeente Utrecht begonnen met het uitgraven van de oorspronkelijke waterloop van de Oude Rijn in dit gebied. In de loop van de geschiedenis heeft de route van de rivier zich verplaatst. Grote delen van de oorspronkelijke waterloop zijn echter nog zichtbaar, waardoor deze stukken gemakkelijk kunnen worden uitgegraven.
De Vikingrijn wordt 4 kilometer lang, overal minimaal 10 meter breed en loopt door het Leidsche Rijnpark, een gebied van 300 hectare. Langs de oevers komen veldjes voor recreatie.
Op enkele plaatsen van het tracé is overleg met de bewoners van Leidsche Rijn nodig, omdat de Vikingrijn hun kavel of tuin raakt of hier zelfs overheen loopt. De gemeente gaat met deze betrokkenen in gesprek over compensatie van eventueel verloren grond. De aanleg van de Vikingrijn kost 9,7 miljoen euro. Een subsidie van 3,3 miljoen euro van het Bestuur Regio Utrecht maakt het mogelijk al dit jaar te beginnen met de aanleg van de rivier, vijf jaar eerder dan was gepland.
Naar verwachting stroomt de Vikingrijn in 2010 in zijn geheel door Leidsche Rijn.

Reageer op dit artikel