nieuws

Vergrijzing lokt ontwikkelaars naar Spaanse kust

bouwbreed

Met een bouwproductie van 800.000 eenheden per jaar is Spanje één van de grootste Europese spelers in de sector. De nieuwste trend op de Spaanse bouwmarkt zijn woon-zorgcomplexen waar welgestelde, buitenlandse 55-plussers temidden van land- en leeftijdgenoten hun oude dag onder de Spaanse zon kunnen doorbrengen.

Diep in Andalusië realiseert Tailor Made International Property BV het project La Cig ü e ñ a: Nederlands wonen op Spaanse grond.
Architect, aannemer, bouwmanager en locatie – de Costa de la luz, een uur rijden van het Portugese Faro – zijn Spaans. En bij het bereiken van het hoogste punt wordt geen pannenbier geschonken, maar een lam geslacht dat bouwers en management gezamenlijk soldaat maken. Maar daar houdt het Iberische karakter van La Cigüeña (de ooievaar) wel op. De overwegend Nederlandse bewoners kopen hun woning bij het Nederlandse Tailor Made, ondertekenen een Nederlands contract bij een dito notaris, regelen hun financiën bij SNS Property Finance en krijgen fiscaal advies van KPMG Meijburg. Eén druk op de alarmknop en een Nederlandse verpleegkundige staat op de stoep, die indien nodig doorverwijst naar een Nederlandse huisarts of fysiotherapeut.

Spouwmuur

Geheel tegen Spaanse gewoonten in worden de woningen uitgerust met een spouwmuur en volgens de principes van levensloopbestendigheid gebouwd: geen treden, brede muren – volgens de maten van Nederlandse rolstoelen – en een eigen internetverbinding. De fundamenten in dit complex zijn 90 centimeter, in plaats van de in Spanje gebruikelijke 30. Op verzoek zijn de ramen groter dan gebruikelijk bij een Spaanse woning. Een merkwaardige klus voor de aannemer? “Het is ánders”, vertaalt opzichter Pepe Mendoza het antwoord van de Spaanstalige aannemer. “Je moet veel meer denken in termen van toegankelijkheid dan we gewend zijn. Je moet bij een specifieke doelgroep als deze met van alles rekening houden: kan er in de toekomst een bed door de gangen, bijvoorbeeld?”
Mendoza zelf vindt het helemaal niet raar om in zijn eigen land volgens Nederlandse normen te bouwen. “Ik heb hier ook geen ervaring mee, maar als de klant dikkere muren wil, dan maken we die. Bovendien is de markt voor tweede huizen een stuk rustiger aan het worden. Spanje heeft op dat gebied flinke concurrentie van het goedkope Turkije, dus moet je met iets komen waarmee je kunt concurreren.”
Mendoza verwacht dat het niet lang duurt voordat het concept van onbezorgd wonen, zoals het nu door Tailor Made wordt gerealiseerd, ook de Spaanse woonmarkt enthousiast zal maken. Eind van de maand sluit Tailor Made een joint-venture met een van de grootste Spaanse ontwikkelaars, die tot nu toe 40.000 woningen heeft gerealiseerd. “Deze deal is nu zo goed als rond”, is het enige dat Mendoza erover mag zeggen. “Als de overeenkomst is gesloten, verwacht ik dat de komende jaren elk jaar vier gelijksoortige projecten worden gerealiseerd.”
Spanje lokte al meerdere Nederlandse spelers. Bouwfonds Property Development tekende eind januari een contract met Construcciones Flores uit Pamplona voor de ontwikkeling van eerste en tweede woningen in Noord-Spanje. VolkerWessels heeft via dochterbredrijf Credo Espana SL alle aandelen verworven van Construcciones Sares SA voor het woonzorg-resort Ciudad Patricia tussen Alea en Benidorm.
Voor Tailor Made is La Cigüeña het eerste project. Daarnaast lopen er projecten met soortgelijke concepten in Portugal, Italië, Frankrijk, Duitsland en de Benelux. “Het is een enorme groeimarkt, gezien het tempo van de vergrijzing”, weet commercieel directeur Ronald Veldhuijzen van Zanten van ontwikkelaar Procapital, die samen met Tailor Made behoort tot PGB Holding BV.

Gemeenschap

“Met het onbezorgd wonenconcept richten we ons op mensen die graag in een gemeenschap willen wonen. Mensen die niet in een verzorgingshuis oud willen worden, maar zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven. Daarom bieden we ze zorg op maat aan huis. Het park is van alle gemakken voorzien: in de Promenade, het gemeenschappelijke gebouw, komen een zwembad, restaurant, fitnessruimte en supermarkt.”
Door de 700 euro servicekosten die per woning betaald moet worden, onder meer voor een 24-uurs alarmdienst, is het project voorbehouden aan welgestelde senioren. “Dat geldt natuurlijk ook voor de totale woonmarkt, niet iedereen kan zich een groot huis met tuin veroorloven”, vindt Sylvia Stadhouder van De Wielborgh. “Bovendien gebruiken we de opbrengsten van het restaurant en de supermarkt voor de verbetering van een Meavita-huis in Dordrecht.”
De muren van de appartementen en een aantal villa’s staan inmiddels, maar de 243 wooneenheden zijn nog lang niet klaar. Ook de Promenade is nog verre van af. Toch moet het park eind september worden opgeleverd. Een flinke klus voor de 350 bouwvakkers op dit project.

Mañana

Zelf maakt Mendoza lange dagen, voor elf uur ’s avonds is de Spanjaard niet thuis. “Daaruit blijkt dus wel dat die vooroordelen over Spanjaarden niet kloppen, dat wij altijd maar siësta houden en zeggen dat alles ‘mañana’ ook wel kan”, moppert Mendoza. “De Spaanse bouwproductie, de projecten die Spaanse bouwers hebben over de hele wereld, en een project als dit, dat lukt je niet door ‘mañana’ te zeggen.”

Reageer op dit artikel