nieuws

Vakman en doe-het-zelver hebben profijt van Stabobloc

bouwbreed

Goedkoper in aanschaf, aanzienlijk minder mortelverbruik en geschikt voor vakman en doe-het-zelver. En dat zijn volgens Roosens Bétons uit het Belgische Bois-d’Haine slechts enkele voordelen van de nieuwe Stabobloc- en Stabobric-gevelstenen die het bedrijf vorige week op de bouwbeurs Batibouw in Brussel introduceerde. De holle stenen zijn familie van de succesvolle Besto-blokken van dezelfde fabrikant, die twee jaar geleden op de vorige Batibouw werden geïntroduceerd en toen een innovatieprijs wonnen.

Besto-blokken zijn gemaakt van argix-beton (85 procent geëxpandeerde klei, aangevuld met cement en een beetje zand). Voor de verwerking van deze steen is ook een speciale mortel nodig. Als goedkoper alternatief brengt Roosens Bétons nu Stabobloc- en Stabobric-stenen op de markt. Ze zijn gemaakt van gewoon beton en zijn daarom goedkoper, maar automatisch ook zwaarder in gewicht. Toch zijn ze gemakkelijk en snel te verwerken en is er geen speciale (dure) mortel voor nodig.
De Stabobloc is bedoeld voor gewoon binnenmetselwerk, dat eventueel in het zicht kan blijven. De kleur is grijs. Het formaat is 29 x 14 x 19 millimeter. Binnenkort komen er breedtematen van 9 en 19 millimeter bij.

Basissteen

De Stabobric dient voor het optrekken van buitengevels. Het formaat van de basissteen is kleiner (19 x 9 x 65 millimeter). Halve (hoek)stenen zijn er ook. Er zijn zestien kleuren beschikbaar.
Beide typen worden op dezelfde manier opgebouwd. Aan de bovenzijde van de stenen zitten stabilisatieribben en voeggeulen. Aan de onderzijde bevindt zich een versterkingsholte. Met behulp van een handdvat-breekhamer zijn de stenen gemakkelijk op te heffen en op hun plek te zetten. Voor het opmetselen van een muur worden aan weerszijden van de stenen twee rvs doseringsgeleiders geplaatst. Hierbinnen komt de mortel, die vervolgens wordt afgeplat. Het teveel aan mortel is simpel af te schrapen, waarna de doseringsgeleiders kunnen worden verplaatst en het blok op de mortellaag gezet. Door ribbels op de randen van de stenen ontstaan 3 millimeter dikke valse horizontale en verticale voegen, die naderhand worden opgevuld.

Voordelen

Volgens commercieel directeur Haccuria heeft het systeem een aantal voordelen. De uitvoeringssnelheid ligt anderhalf tot twee maal hoger dan bij een traditionele methode, terwijl de hoeveelheid benodigde mortel maar 60 procent is. Er kan schoon worden gewerkt; blokken of stenen raken niet besmeurd. De blokken zijn gemakkelijk op te heffen, te verplaatsen, te plaatsen en te egaliseren. Door de scherpe maatvoering in de vorm van de steen zijn er ook geen afwijkingen in de afmetingen van de muur. Als laatste voordeel noemt Haccuria nog, dat de werkzaamheden ook heel goed zijn uit te voeren door personen die over minder fysieke kwaliteiten beschikken, zoals ouderen. Voor het opmetselen is geen specifieke vooropleiding nodig. Ook doe-het-zelvers kunnen er meteen een nette muur mee bouwen, aldus de directeur van Roosens Bétons.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels