nieuws

Uitdraaibare deuvel ondersteunt plastic pijp

bouwbreed Premium

Toch zonde als je een overbodig geworden deuvel niet meer uit een gat kan halen. Wat zou het leuk zijn als je hem er gewoon uit zou kunnen draaien, om hem daarna opnieuw te gebruiken onder bijvoorbeeld een klemblokje.

octrooi
nummer: 1028757
houder: Pipelife Nederland, Enkhuizen
uitvinder: H. Guitoneau
Octrooi 1028757 beschrijft een ‘uitschroefbare deuvel’, een term die ogenblikkelijk het beeld oproept van het vertrouwde, ronde, gegroefde beukenhouten staafje, dat nu dan totaal zou zijn geredesigned. Een ‘screw-d ø vel’ dus, die gebruikt kan worden in een flexibel & demontabele, ‘open’ dan wel ‘verdekt’ verdeuvelde verbinding tussen bijvoorbeeld twee houten meubelonderdelen. Maar nee, dat is een misvatting, want het blijkt in dit octrooi te gaan om een soort uitschroefbare kunststof plug. Deze is bedoeld als drager voor een klemblokje, om buizen te ‘beugelen’ van bijvoorbeeld een elektrische installatie.
De deuvel heeft een steel met aan weerszijden een reeks spreidelementen. Deze elementen zijn met filmscharnieren aan de steel verbonden en zullen omhoog worden gedrukt als de deuvel in een boorgat wordt gestoken. Als er daarna aan de deuvel wordt getrokken, rollen de spreidelementen enigszins af over de wand van het boorgat, waardoor het geheel muurvast komt te zitten.
Dit soort deuvels bestaat al langer, maar productontwikkelaar H. Guitoneau wilde daar een nieuw element aan toevoegen: “De bestaande deuvels kun je niet zonder ernstige beschadigingen uit een gat trekken. Ik heb een verbeterde versie ontworpen, die je er gewoon uit kunt draaien.” De uitvinder plaatste de filmscharnieren van de spreidelementen niet dwars op de lengteas van de deuvel, maar schuin. Daarbij moeten de scharnieren aan de ene zijde van de deuvelsteel natuurlijk kruiselings zitten ten opzichte van de scharnieren aan de andere zijde van de steel. De richels van de spreidelementen komen op die manier in een boorgat allemaal met hun rechterkant schuin omhoog te zitten. Zo vormen ze schroeflijnen waarlangs de deuvel zo nodig weer uit het gat kan worden geschroefd.
De ‘uitdraaideuvel’ zit nog niet in het assortiment van Pipelife Nederland. Guitoneau: “Dat kan ook nog wel een tijdje duren, want door de schuine hoek van die spreidelementen blijken deze deuvels nogal lastig te spuitgieten. We hebben dan ook nog geen producent gevonden die dat aan kan. Maar, als de markt geïnteresseerd blijkt, kan het ook voor onze afdeling commercie weer een interessant product worden. Op het ogenblik zitten onze klemblokjes nog op niet-uitschroefbare deuvels.”

Reageer op dit artikel