nieuws

Toenemende krapte op arbeidsmarktnekt metalelektro

bouwbreed

Ondernemers in de metalelektro worden extra zwaar getroffen door de snel toenemende schaarste op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).In de meeste industrietakken geeft 0 tot 3 procent van de bedrijven aan gehinderd te worden door een gebrek aan vakbekwaam personeel. In de metalelektro klaagt 10 procent erover omzet te missen. Bestuursvoorzitter René van der Bruggen van technisch concern Imtech noemt de krapte op de arbeidsmarkt zijn grootste obstakel bij het streven naar verdere groei.In de loop van 2006 raakten de orderboeken van de bedrijven in de metalelektro steeds beter gevuld. De sterk gestegen vraag naar elektronica, machines en transportmiddelen vertaalt zich onmiddellijk naar de behoefte aan extra mankracht. Hoewel goede mensen lastig gevonden kunnen worden, is 10 procent van de ondernemers overtuigd dit voorjaar de personele sterkte te kunnen uitbreiden.De beroepsbevolking groeit veel minder hard dan in de jaren negentig. De vergrijzing en de vergroening zorgen voor afkalving van het arbeidspotentieel. In de metalelektro vindt een nog sterkere ontgroening plaats dan in andere takken van de industrie. Tussen 1996 en 2005 daalde het aandeel van de 15- tot 34-jarigen met de helft naar een derde.

Reageer op dit artikel