nieuws

Terrorismeproof beton met puzzolaan en vezel

bouwbreed

Onderzoekers van de universiteiten van Liverpool en Sheffield doet onderzoek naar een speciaal soort beton, het UHPFRC (Ultra-High Performance Fibre Reinforced Concrete). Deze betonsoort is uitermate geschikt om panelen te maken die zijn te gebruiken bij de bescherming van gebouwen tegen terroristische aanslagen. UHPFRC bevat onder andere chemisch reactieve puzzolaanaarde en fijne staalvezels. Door deze toevoegingen is het beton vervormbaar en tegelijkertijd zeer goed bestand tegen spanningen en hoge druk. Panelen van dit materiaal zijn bestand tegen explosies en de inslag van projectielen.

Onderzoekers van de universiteiten van Liverpool en Sheffield doet onderzoek naar een speciaal soort beton, het UHPFRC (Ultra-High Performance Fibre Reinforced Concrete). Deze betonsoort is uitermate geschikt om panelen te maken die zijn te gebruiken bij de bescherming van gebouwen tegen terroristische aanslagen. UHPFRC bevat onder andere chemisch reactieve puzzolaanaarde en fijne staalvezels. Door deze toevoegingen is het beton vervormbaar en tegelijkertijd zeer goed bestand tegen spanningen en hoge druk. Panelen van dit materiaal zijn bestand tegen explosies en de inslag van projectielen.
Het onderzoeksteam ontwikkelt ook een computermodel waarmee de impact van een terroristische aanval op UHPFRC is te voorspellen. Voor het hele onderzoekstraject is subsidie verkregen van het subsidieagentschap voor wetenschappelijk onderzoek in het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels