nieuws

Strukton betaalt 87 miljoen euro voor overnames

bouwbreed

Strukton heeft afgelopen jaar ruim 87 miljoen euro neergelegd voor Reef Infra, Stork WorkSphere en Jernbaneservice. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Utrechtse aannemer.

De prijs die Strukton betaalde voor de drie acquisities was nog niet eerder bekendgemaakt. In maart lijfde de onderneming voor 5 miljoen euro wegenbouwer Reef in. Drie maanden later volgde installatiebedrijf WorkSphere, waarvoor 80 miljoen euro werd neergelegd. Tussendoor verwierf Strukton een belang van 65 procent in het Noorse railinfrabedrijf Jernbaneservice. Dat kostte een slordige 2,6 miljoen euro.
De overnames bezorgde het bouwconcern 144 miljoen euro aan omzet en ruim 1 miljoen euro aan winst. Als de cijfers van Reef, WorkSphere en Jernbaneservice voor het volledige jaar zouden zijn meegeteld, had dat 240 miljoen euro omzetstijging opgeleverd. De bedrijfsopbrengsten van Strukton namen vorig jaar met 15 procent toe tot 955 miljoen euro. De winst bedroeg 31 miljoen.
Het Utrechtse aannemingsconcern heeft de de ambitie om tot de vijf grootste bouwbedrijven van Nederland te behoren. In het jaarverslag laat topman Gerrit Witzel weten over “voldoende financiële ruimte te beschikken om de groeistrategie te realiseren”.
De bestuursvoorzitter constateert dat de railinfradivisie, goed voor 475 miljoen euro omzet, in Nederland nagenoeg uitgegroeid is. Het vizier staat daarom gericht op uitbreiding op Europese schaal. Ook moet groei komen uit het aanboren van nichemarkten en de introductie van nieuwe producten en diensten.
Op het gebied van civiele infrastructuur (230 miljoen omzet) moet Strukton uitgroeien tot “een van de toonaangevende dienstverleners” van Nederland, aldus Witzel. Om die reden werd al Reef Infra ingelijfd. Meer omvang is volgens de topman nodig om de hoge aanbiedingskosten bij grote infrastructurele projecten en de strenge kwalificatiecriteria van opdrachtgevers het hoofd te kunnen bieden.

Specialisme

Behalve door overnames, ziet Strukton ook kansen om te groeien door specialisme in de betonbouw te exporteren. Zo bestaat er vanuit het buitenland toenemende belangstelling voor de expertise op het gebied van afzinken van tunnelelementen.
Witzel verwacht daarnaast veel van WorkSphere. “De kennis en kunde die het bedrijf inbrengt op het gebied van gebouwgebonden installaties zijn van wezenlijk belang voor Strukton als fullserviceprovider, omdat bij het ontwerpen, realiseren en exploiteren van gebouwen de rol van installaties en energiemanagement steeds belangrijker wordt.”
Het onderdeel Bouw & Vastgoed presteerde afgelopen jaar, ondanks een hogere omzet, teleurstellend. De oorzaak moet gezocht worden bij matige marktomstandigheden en stijgende inkoopprijzen, maar ook bij een haperende organisatie. Volgens Witzel zijn inmiddels maatregelen genomen “die het bedrijf een beter perspectief hebben gegeven”.
Met een orderportefeuille van 1 miljard euro en nieuwe overnames in het vooruitzicht, verwacht Strukton dit jaar een hogere omzet. Of er ook een winststijging inzit, is nog maar de vraag. Het bedrijf rekent op een belastingtegenvaller en hoge tenderkosten van vijf lopende pps-trajecten.

Reageer op dit artikel