nieuws

Spoedberaad afglijdende strandtenten Bloemendaal

bouwbreed

Twee strandpaviljoenen in Bloemendaal dreigen in zee te glijden. Vandaag vindt er een spoedoverleg plaats.

Rijkswaterstaat, hoogheemraadschap van Rijnland, gemeente, ondernemers en de provincie bekijken welke maatregelen nodig zijn. “In eerste instantie wordt er over acute zandsuppletie gesproken”, verklaart Iris Stubbendiek, woordvoerder van de gemeente Bloemendaal. Strandtenthouders denken aan het slaan van een damwand in zee.
Een westenwind in combinatie met een hoge waterstand bezorgden strandtenthouders zondag meer dan natte voeten. Bij Kijkduin moesten opslagcontainers worden verplaatst, in Bloemendaal dreven delen van strandtenten in zee en naderde het water tot op enkele meters twee paviljoenen. “Het afglijden van Woodstock 69 (één van de twee bedreigde strandetenten, red) is theoretisch mogelijk”, meent Stubbendiek. Ondernemers en gemeente zagen de wind- en wateroverlastproblemen al lange tijd aankomen. “Na de storm in januari hebben we bij Rijkswaterstaat aangedrongen dat er iets moest gebeuren.”
Probleem van het afkalvende strand is dat niet de veiligheid, maar de recreatie in gevaar komt. “Rijkswaterstaat toetst op veiligheid en niet op economische en recreatieve belangen”, aldus Stubbendiek.
Jan Kroos woordvoerder van de Stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat noemt de weersomstandigheden van zondag extreem. Bij Den Helder, Harlingen en Delfzijl stond het zeewater 2 tot 3 meter hoger dan normaal. “Maar verrast waren we niet. Tien dagen geleden wisten we dat al. Van grote schades heeft hij niets vernomen. Vandaag is het springtij. Bij Vlissingen wordt een waterstand verwacht van 3,60 meter.

Reageer op dit artikel