nieuws

Saint-Gobain winkelt voor ruim half miljard euro

bouwbreed Premium

Saint-Gobain heeft afgelopen jaar 584 miljoen euro uitgegeven aan overnames. In totaal lijfde het Franse bouwmaterialenconcern 64 bedrijven in, waarmee 871 miljoen euro aan omzet werd binnengehaald.

Verreweg de meeste acquisities hadden betrekking op de bouwmaterialenhandel. Saint-Gobain pleegde 54 overnames in die sector en voegde daarmee 141 nieuwe bouwmarkten toe. De investeringen leidden ook tot de eerste stappen in Argentinië, België, Litouwen en Portugal
De uitbreiding van de activiteiten in de bouwmaterialenhandel kostte Saint-Gobain 355 miljoen euro en leverde een extra omzet op van 630 miljoen. In Nederland, waar het concern eigenaar is van Raab Karcher, roerde Saint-Gobain zich afgelopen jaar niet.
De bouwproductentak werd versterkt met acht overnames, waaraan 142 miljoen euro werd uitgegeven. Saint-Gobain lijfde onder meer een Argentijnse en een Italiaanse mortelfabrikant, een Turkse isolatieproducent en een Frans gipsplatenbedrijf in.
Andere aankopen betroffen een Chinese glasproducent, Spaanse buizenleveranciers en verpakkingsbedrijf in Chili.

Uitstekend

’s Werelds grootste bouwmaterialenconcern maakte vrijdag bekend dat de omzet in 2006 met ruim 18 procent is toegenomen tot 41,6 miljard. Daarmee bevestigde Saint-Gobain de voorlopige cijfers die in januari naar buiten waren gebracht. De operationele winst kwam uit op 3,7 miljard euro, een stijging van 30 procent. Onder aan de streep bleef 1,7 miljard over.
Met name de divisies bouwmaterialenhandel en bouwproducten draaiden afgelopen jaar uitstekend. De grootste takken van het concern profiteerden van het herstel van de Duitse bouwmarkt, de toegenomen vraag naar bouwproducten in Azië en nieuwe Europese wetgeving op het gebied van energiebesparing.
Grote omzetstuwer was ook BPB. De Britse gipsplatenproducent, die in 2005 werd ingelijfd, droeg ruim 3 miljard euro aan opbrengsten bij. BPB zorgde bovendien voor een forse verbetering van het resultaat. De winst van de bouwproductendivisie steeg met 124 procent naar 1,4 miljard euro. De handel in bouwmaterialen leverde een winst op van 1 miljard euro. Saint-Gobain verwacht dat de groei van het operationele resultaat dit jaar in de dubbele cijfers zal uitkomen. Ook wordt rekening gehouden met een hogere omzet. Die moet net als afgelopen jaar door overnames tot stand komen. Dit jaar werd onder meer al het Nederlandse bedrijf Galvano, distributeur van loodgieters- en verwarmingsproducten, gekocht.

Reageer op dit artikel