nieuws

‘s-Gravenzande bouwt riant winkelcentrum

bouwbreed

De Westlandse badplaats ‘s-Gravenzande gaat zijn winkelvoorzieningen opknappen. Na jarenlang rekenen is de raad van de gemeente Westland akkoord gegaan met de bouw van een nieuw winkelcentrum.

De geplande winkelvoorziening komt in de plaats van de twee verouderde koopcentra Koningswerf en Gravenhof in het hart van het dorp. De winkels in het nieuwe centrum ‑ vermoedelijk zo’n zeventien in totaal ‑ krijgen samen een vloeroppervlak van 1565 vierkante meter. Dat betekent een uitbreiding met ruim 500 vierkante meter ten opzichte van de huidige situatie.
Om het plan betaalbaar te houden, worden boven op de winkels 87 woningen gebouwd, de meeste in het dure en extra dure segment. De Boag Bouw Advies Groep die het ontwerp doorrekende op haalbaarheid en twaalf varianten onder de loep nam, kwam tot de conclusie dat sociale woningbouw het project verliesgevend zou maken.
Ook de aanvankelijk geplande parkeerkelder verdween om die reden uit de plannen. In de kelder komen weliswaar alsnog 90 parkeerplaatsen, maar die zijn bedoeld voor de bewoners. Voor de bezoekers van het winkelcentrum komen er 205 parkeerplaatsen op het dak.
Omwonenden protesteren tegen het bouwplan, dat zij te groot vinden voor een gemeente met 19.000 inwoners. Vooral de hoogte van het woon-winkelcomplex zou niet passen in de oude dorpskern. Maar volgens gemeentelijk woordvoerder B. Assies zijn er geen andere opties. ”Dit plan is het enig financieel haalbare. Haal er een verdieping af en het project stort als een kaartenhuis in elkaar.”
De plaatselijke middenstand vindt de betiteling ‘megalomaan’ die de tegenstanders hanteren zwaar overdreven. Namens de ‘s-Gravenzandse Middenstands Vereniging zegt M. Hoogeveeen: ”Dit centrum is geen overdadige luxe maar een noodzakelijke voorziening om ons sterk verouderde winkelbestand te vervangen. Een opleving is hard nodig, en die bereik je niet enkel met de verfkwast. Bovendien staat de definitieve hoogte nog niet vast. De architecten moeten nog beginnen met tekenen. ”

Regionaal

Anders dan De Tuinen in het nabijgelegen Naaldwijk, krijgt het winkelcentrum in ‘s-Gravenzande geen regionale functie. Het is uitsluitend bedoeld voor de lokale bevolking, en een groot deel van de winkels zal door plaatselijke middenstanders worden bezet. Zij hebben vanoudsher ook veel klanten in Monster en Hoek van Holland en onder de badgasten die ’s zomers op de campings achter de duinen verblijven.
Gemeentelijk woordvoerder Assies verwacht dat de bouw eind 2008 van start gaat. Eerst moet nog een aantal panden in de omgeving worden onteigend en gesloopt. Bovendien is er nog geen samenwerkingsovereenkomst tussen de deelnemende partijen. Dat zijn onder anderen de eigenaren van Gravenhof (Schuitema) en Koningswerf (Rodamco Europe).

Reageer op dit artikel