nieuws

Roestige brug voor de Stelling van Amsterdam

bouwbreed Premium

“Een eigentijdse vertaling van het Bailey-principe”, noemt Joof Tummers van MTD Landschapsarchitecten het ontwerp voor een fietsbrug over de A4. De brug wordt onderdeel van een route over de Stelling van Amsterdam.

De 350 meter lange brug moet het gat opvullen dat de A4 heeft geslagen in de geniedijk die het Fort bij Vijfhuizen verbindt met het Fort bij Aalsmeer. De vakwerkmodules krijgen een roestkleur dankzij de toepassing van kaal staal dat onder een roestlaagje niet verder verweert.
De gedachte achter het ontwerp is dat de brug geen anachronisme moet vormen met de historische Stelling van Amsterdam, aldus de landschapsarchitect. Het interessante aan de vakwerkstijl, ook bekend van spoorbruggen, vindt hij verder dat de bruggen een heel vlakke vorm hebben.
Het archaïsche uiterlijk levert een opvallend contrast op met de overige bruggen in de buurt. Tummers: “Je vindt over de A4 overal eigentijdse, mooie bruggen. En met de Calatrava-bruggen heeft de gemeente Haarlemmermeer ook gekozen voor heel eigentijdse ontwerpen.”
MTD heeft voor deze opdracht samengewerkt in een multidisciplinair team met beeldend kunstenaar Paul de Kort, adviesbureau Wagemaker, architect Thijs Verburg en historicus Sjoerd Cusveller. Het werk werd bemachtigd via een Europese aanbesteding.
De provincie Noord-Holland zal, als opdrachtgever, naar schatting 4 miljoen euro voor de bouw moeten neertellen.

Reageer op dit artikel