nieuws

Particulieren kritisch over aannemers

bouwbreed

Een op de vijf huiseigenaren die een verbouwing laat uitvoeren, is ontevreden over de ingeschakelde aannemer of het klussenbedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Met name de communicatie met het bouwbedrijf is voor veel particuliere opdrachtgevers een bron van ergernis. Daarnaast klagen ze relatief veel over de afwerking, te hoge rekeningen en late oplevertermijnen. “In een geval waren zestig werkdagen overeengekomen voor een verbouwing, terwijl het 367 dagen duurde voordat de klus was geklaard”, haalt VEH-jurist Steven Wayenberg een extreem voorbeeld aan van hoe erg het mis kan gaan tussen opdrachtgever en aannemer.
Vereniging Eigen Huis ondervroeg voor haar onderzoek ruim duizend huiseigenaren die in de afgelopen jaren hun huis verbouwden. Daarnaast opende de belangenbehartiger het meldpunt ‘verbouwingsperikelen’.

Schriftelijk

Meest verrast nog is Wayenberg over de uitkomst dat 23 procent van de particulieren nalaat hun afspraken met de ingehuurde bouwonderneming schriftelijk vast te leggen. “Dat is opvallend”, vindt de jurist. “Bij conflicten heb je de afspraken op papier juist nodig. Waar mensen slechte ervaringen hebben met een aannemer of een klusser, blijkt het vaak dramatisch mis te zijn gegaan. Een redelijk gesprek is dan niet meer mogelijk en dat leidt tot grote frustraties”.
Bijna de helft van de particulieren voert de verbouwing overigens zelf uit. Een kwart roept de hulp van een aannemer in, 15 procent kiest voor een specialistische onderneming en 12 procent voor een klussenbedrijf.

Mond-tot-mond

Als er hulp van derden wordt ingeroepen, gebeurt dat in bijna de helft van de gevallen na positieve verhalen van vrienden en kennissen. Zestien procent van de opdrachtgevers vindt een bedrijf via internet. De meeste particulieren (51 procent) kiezen overigens bewust voor een bouwbedrijf dat is aangesloten bij een brancheorganisatie of keurmerk. Slechts 5 procent van de huiseigenaren vindt het volstrekt onbelangrijk of het ingehuurde bedrijf lid is van een branchevereniging.
Uit het onderzoek van VEH blijkt verder dat de keuken en de badkamer bovenaan de lijst staan van meest uitgevoerde klussen. Ook hoog scoren inpandige verbouwingen, vervanging of renovatie van kozijnen en plaatsing van dakramen en dakkapellen.

Reageer op dit artikel