nieuws

Panorama Mesdagbreidt museum voor 7 miljoen euro uit

bouwbreed

Panorama Mesdag gaat voor 7 miljoen euro verbouwen. Door de aankoop van een aangrenzend pand kan het museum aan de Zeestraat in Den Haag extra expositieruimte creëren. Het museum heeft daarvoor de eerste en tweede verdieping van dit kantoorpand tot zijn beschikking; de overige verdiepingen worden later weer verkocht.

Het museum krijgt dankzij deze aankoop ook ruimte voor een nieuw cafetaria, winkel en een zaal voor lezingen en bijeenkomsten. Het ontbreken van deze voorzieningen werd tot nu toe ervaren als een groot gemis.
Panorama Mesdag, gevestigd in een pand uit de 19 de eeuw, zal na de verbouwing een ander aanzien hebben. Van het museumgebouw wordt de oude entree hersteld. Het nieuwe, naastgelegen pand krijgt een glazen gevel. Het verbouwingsplan is van het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos, dat ook het Haagse Gemeentemuseum en het Haags Historisch Museum renoveerde.
Uitbreiding van het museum was hard nodig. In het gebouw, dat zo’n 140.000 bezoekers per jaar ontvangt, is het op drukke dagen dringen geblazen.
Panorama Mesdag vierde vorig jaar het 125-jarig bestaan. Het museum herbergt het grootste schilderij van Nederland. Op het doek van 120 meter lang en 14 meter hoog staat een strandgezicht van Scheveningen dat in 1881 werd geschilderd door H.W. Mesdag en enkelen van zijn tijdgenoten.

Reageer op dit artikel