nieuws

Olympische Spelen kosten 13,5 miljard

bouwbreed Premium

De Olympische Spelen van 2012 in Londen gaan 13,5 miljard euro kosten, dat is drie keer zoveel als oorspronkelijk begroot. Voor de feitelijke bouw is 7,7 miljard nodig vergeleken bij een oorspronkelijk bouwbudget van 3,5 miljard. Daarnaast wordt ook 3,9 miljard gereserveerd voor onvoorziene kostenoverschrijdingen, waarvan 750 miljoen in de bouw.

De Olympische Spelen van 2012 in Londen gaan 13,5 miljard euro kosten, dat is drie keer zoveel als oorspronkelijk begroot. Voor de feitelijke bouw is 7,7 miljard nodig vergeleken bij een oorspronkelijk bouwbudget van 3,5 miljard. Daarnaast wordt ook 3,9 miljard gereserveerd voor onvoorziene kostenoverschrijdingen, waarvan 750 miljoen in de bouw.
Die cijfers zijn gistermiddag door minister Tessa Jowell van cultuur en sport bekendgemaakt in het Lagerhuis. Voor de bouw van het Olympisch Dorp en de stadions is nu 4,5 miljard uitgetrokken. Regeneratie van de voormalige haventerreinen en aanleg van infrastructuur kost 2,5 miljard. De schoonmaakoperatie wordt geleid door BAM-dochter Edmund Nuttall, de bouw van het dorp gaat naar een consortium rond Crosby Land Lease, terwijl over het Olympisch Stadion exclusief wordt onderhandeld met Robert McAlpine.
De nieuwe schattingen komen net een jaar nadat Londen in Singapore de kandidatuur voor 2007 binnenhaalde.
Jowell wilde eigenlijk geen bedrag voor kostenoverschrijdingen reserveren omdat dat de bouwbedrijven ‘carte blanche zou geven’ maar heeft onder druk van haar collega van financiën toch toegegeven. Volgens de minister brengen de Spelen uiteindelijk meer dan 10 miljard investeringen ‘in één van de grootste achterstandsgebieden van Europa.’

Reageer op dit artikel