nieuws

Noorse robots repareren pijplijnen op grote waterdiepte

bouwbreed Premium

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft robots ontwikkeld voor reparaties aan offshore olie- en gastransportleidingen op waterdiepten tot 1000 meter.

De geautomatiseerde werktuigen worden op het ogenblik getest voor de ‘finishing touch’ en komen in de loop van het jaar in bedrijf, zo meldt het concern.
De apparatuur kan onder meer lassen en worden toegepast voor het vastkoppelen van nieuwe leidinggedeelten op grote diepten buiten het bereik van duikers. Professionele duikers mogen niet dieper gaan dan 180 meter.
De robots zijn volgens Statoil ontwikkeld onder druk van de Noorse autoriteiten teneinde de veiligheid voor het milieu te waarborgen. De leidingen kunnen schade oplopen als gevolg van schipbreuken of door netten van vissersschepen.
Statoil wordt via dochteronderneming Pipeline Repair System (PRS) in eerste instantie zelf de grootste afnemer van de robotreparatieservice. Het bedrijf heeft het onderhoud van 8000 kilometer aan offshoretransportleidingen in portefeuille. Hieronder bevindt zich onder andere de 1200 kilometer lange leiding Langeled van het nieuwe Shell-gasveld Ormen Lange tussen de Noorse en de Britse kust.

Reageer op dit artikel