nieuws

Nieuw evenement van bestratingsbranche

bouwbreed

StraatGoed 2007 beoogt het platform te zijn voor de bestratingsbranche. Het nieuwe tweedaagse evenement dat deze week plaatsvindt, wil het straatwerk ‘tussen de oren’ krijgen.

Het event vindt woensdag en donderdag voor het eerst plaats in Autotron Rosmalen. Met deze vakbeurs wil de bestratingsbranche zich nadrukkelijker profileren. “De dag van de straatmaker was een eerste stap om meer naar buiten te treden”, licht A.F. de Vries, directeur secretaris van de Ondernemersvereniging Bestratingsbedrijven Nederland (OBN), de brancheorganisatie en organisator. “Tot dusverre presenteerden we ons op het bestratingsfestival tijdens de Infratech. We hebben nu bewust gekozen voor een tweedaags evenement, waar we het vak bestraten in de breedste zin bouwkolombreed voor het voetlicht willen brengen.”
In de nieuwe opzet is er tevens voor gekozen StraatGoed te koppelen aan de voorjaars OBN-ledenvergadering en een congres over mechanisatie in de bestratingsbranche naar aanleiding van nieuwe regelgeving.
Hier worden onder andere de uitkomsten gepresenteerd van de door het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom verrichte onderzoek ‘Mechanisatie van het bestratingsproces’. “We brengen in feite alle noviteiten bij elkaar op een voor onze bezoekers efficiënte manier; ruim 90 procent van de bezoekers is toch afkomstig uit het kleinbedrijf.”

Mechanisatie

Naast de gebruikelijke stands is er ook een demonstratieterrein waar de nieuwste machines zijn te bezichtigen. Hier zal onder andere de eerste bestratingsrobot Streetwise aan het werk zijn, die De Vries bestempelt als “een doorbraak” . “Het mechaniseren van straatwerk is een niet te stoppen ontwikkeling. We zetten nu de laatste stappen in dat proces.”
Het congres ‘Straatwerk in gezonde banen’ belicht de laatste stand van zaken op dat gebied vanuit (markt)technisch oogpunt. De Vries: “De middelen zijn er, maar de implementatie loopt nog achter. We hopen dat het congres een discussie in de keten zal ontlokken. Doordat de arbeidsinspectie de richtlijnen en normen stringenter hanteert, is er een toch een ruis ontstaan. Wellicht dat we een nieuwe stap kunnen zetten naar een bestratingsbestek waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer elkaar in een veel vroeger stadium zullen vinden.”

Automatisme

Naast de nieuwste technische ontwikkelingen, machines, hulpmiddelen en materialen vindt hier ook het Nederlands Kampioenschap Straatmaken voor Vaklieden plaats.
Het evenement moet uiteindelijk het straatwerk “tussen de oren krijgen”, zoals De Vries het formuleert. “Straatwerk is automatisme. De gebruiker heeft 100 procent vertrouwen in het product, zonder zich bewust te zijn van het product zelf. We proberen op deze manier wat meer aandacht voor het product te krijgen, dat toch in een belangrijke mate bijdraagt aan de beleving van de bebouwde omgeving.”
De Vries signaleert vooral in stedelijk binnengebied een terugkeer naar elementproducten als gebakken, betonnen en natuursteenbestrating. “Een positieve ontwikkeling is dat de straat steeds vaker wordt gezien als een geheel, waarvan stenen slechts onderdeel uitmaken. Uiteindelijk komt dat de kwaliteit ten goede.”
StraatGoed 2007 vindt plaats op 28 en 29 maart in Autotron Rosmalen.
Zie ook: www.straatgoed.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels