nieuws

Nederlandse studenten naar finale van Archiprix

bouwbreed

Twee Nederlandse afstudeerprojecten dingen mee naar de Archiprix 2007. De prijs wordt iedere twee jaar, dit jaar voor de vierde keer, toegekend aan ’s werelds beste afstudeerproject op het gebied van architectuur, stedelijk ontwerp en landschapsarchitectuur. De Archiprix 2007 wordt op 20 april uitgereikt in Shanghai.

Alle hogere opleidingen in de wereld kunnen hun beste afstudeerproject nomineren voor de Archiprix. Dit jaar ontving de organisatie 200 inzendingen. De internationale jury, waarin onder meer rijksbouwmeester Mels Crouwel zitting heeft, selecteerde er 21 om door te gaan naar de eindronde.
Eén daarvan is het project Dredge Landscape Park van de Wageningse studenten Gerwin de Vries en Alexander Herrebout. Hun plan biedt een oplossing voor het probleem van vervuild slib waar het westen van Nederland mee kampt. Door het slib in de Haarlemmermeerpolder te pompen en het daar te reinigen, kan hier binnen twintig jaar uit de ingrediënten van het slib een natuurpark ontstaan met unieke landschappen. Het feit dat het gebied eens bestemd was voor het reinigen van slib, zal altijd zichtbaar blijven in het park.
Het zoute residuwater van het slib zorgt voor specifieke planten en bloemen, en zal zelfs flamingo’s aantrekken. Het zand creëert een duinlandschap. De diverse soorten water en grond zorgen voor een afwisselende patronen in het land, in de vorm van een moza ï ek.
De tweede Nederlandse finalist is Boris Hocks van de TU Delft met zijn project Thanks for the flowers. Dit plan omvat strategische en ruimtelijke oplossingen voor de duin- en bollenstreek. In het plan gaat Hocks uit van de toekomst van het gebied die afhankelijk is van de ontwikkelingen van Schiphol, de landbouw, de vergrijzende samenleving en de stijgende zeespiegel.
De student ontwikkelde drie modellen. In het eerste, Greenport genaamd, is een hoofdrol weggelegd voor de bollenteelt. Hiervoor zijn grote stukken land en een goede infrastructuur noodzakelijk. Het tweede model, Just green no port, gaat juist uit van het verdwijnen van de landbouw. De bollenvelden zijn hier weilanden geworden die ruimte bieden aan landelijke huizen.
Het Competitive Cluster beschrijft de verdeling van de regio in drie zones: wonen, diensten en landbouw. De overlappende eigenschappen van de modellen zijn gecombineerd in een strategische kaart. Het project brengt de realisatie van een sterke vijfde stedelijke regio in de Delta-metropool een stap dichterbij.

Reageer op dit artikel