nieuws

Minister Vogelaar selecteert probleemwijken

bouwbreed Premium

Minister Vogelaar (wonen) heeft veertig probleemwijken in achttien steden geselecteerd waar de komende acht jaar extra in wordt geïnvesteerd. De brancheorganisatie voor woningbouwcorporaties Aedes is teleurgesteld dat zij niet zijn betrokken bij de keuze voor deze wijken.

Vogelaar stuurde gisteren een brief aan de Tweede Kamer waarin zij haar keus voor de veertig wijken uitlegt. Volgens de minister is er in deze wijken sprake van een cumulatie van problemen. Om deze probleemwijken weer op orde te krijgen komt de focus te liggen op de thema’s wonen, werken, leren, integreren en veiligheid.
Bij de selectie van de wijken is er gekeken naar achttien indicatoren voor de wijkenproblematiek. Daarbij moet gedacht worden aan de kwaliteit van de woningvoorraad, het inkomensniveau en de veiligheidsbeleving. De selectie van de wijken is daarna voorgelegd aan de steden waar de wijken liggen. Zij konden zich daar allemaal in vinden, aldus Vogelaar. Zij denkt niet dat de lijst van veertig nog groter wordt. “Steden moeten dan wel met hele goede argumenten komen.”
Om de problematiek aan te pakken gaan zeven ministeries – waarbij VROM leidend is – samenwerken. Vogelaar zei dat het lopende grotestedenbeleid gewoon tot 2009 doorgaat. Deze veertig wijken – die als potentiële brandhaarden zijn omschreven – krijgen daar bovenop extra aandacht en budget. Het Rijk trekt een miljard euro uit voor de wijkenaanpak. Vogelaar zei niet de illusie te hebben dat alle problemen binnen vier jaar opgelost zijn. “Maar ik wil omhoog met de trap.”
Voorzitter Willem van Leeuwen van Aedes is teleurgesteld dat de corporaties niet zijn gekend in de besluitvorming. “Aedes had dat wel op prijs gesteld als de corporaties waren uitgenodigd om mee te beslissen over de keuze en criteria voor de wijken. Het kabinet wil wel dat wij fors investeren in de wijken maar wij mogen niet aan tafel zitten bij de wijkenkeuze. Dat is eenzijdig besturen.”

Relatie

Van Leeuwen geeft aan dat Aedes wel de intentie om er in komende gesprekken met het ministerie uit te komen. Maar dat zal niet zomaar gebeuren, waarschuwt hij Vogelaar alvast. De minister wil graag dat de corporaties 750 miljoen euro op tafel leggen om de gekozen probleemwijken aan te pakken. De woningbouwcorporaties hebben zelf een bod van 600 miljoen euro gedaan. “Daar zit een gat en daar moeten we uitkomen”, aldus Vogelaar.
De PvdA-bewindsvrouw zei gisteren een intensieve relatie op te willen bouwen met de probleemwijken. Zo gaat ze zelf alle veertig wijken langs om te praten met alle betrokkenen. Rotterdam, waar ze start met haar tour, staat met zeven wijken boven aan de lijst. Amsterdam volgt op de tweede plaats met vijf wijken zoals Bos en Lommer en de Bijlmer. Den Haag, Utrecht en Arnhem volgen met elk vier wijken. Eindhoven (drie) en Groningen (twee) staan ook meer dan één keer vermeld.

Reageer op dit artikel