nieuws

Mecanoo wint ontwerp voor grootste theater van Taiwan

bouwbreed

Het Delftse architectenbureau Mecanoo heeft de ontwerpprijsvraag voor het grootste theatercomplex in Kaohsiung in Taiwan gewonnen. Francine Houben, directeur van Mecanoo, presenteerde het ontwerp vrijdag aan de internationale jury.

Het National Performing Arts Center komt te liggen in het 65 hectare grote Wei-Wu-Ying Metropolitan Park, dat eveneens door Mecanoo wordt ontworpen. Het theater krijgt een oppervlakte van 100.000 vierkante meter en heeft een concertzaal, een operahuis en een theater, met in totaal 5.800 stoelen. Daarnaast komt op het dak een openluchttheater voor duizenden bezoekers. Ook kunnen bezoekers op het met gras en planten begroeide dak tai chi beoefenen, mediteren of relaxen.
Het ontwerp is geïnspireerd op de eeuwenoude Banyanbomen met hun zeer brede kruinen. Het theater van Mecanoo wordt 200 meter breed en 160 meter diep. De bouw begint in 2009.
Arup uit Amsterdam wordt verantwoordelijk voor de constructie en adviseert tevens over installaties en licht. Op het gebied van de theatertechniek adviseert Theateradvies uit Amsterdam.
Aan de prijsvraag namen architecten uit Japan, Taiwan, Groot-Brittannië en Zwitserland deel. Het ontwerp van Mecanoo werd unaniem gekozen vanwege zijn “sterke verbeeldingskracht, de moderne theatertechniek en het inspelen op het subtropisch klimaat van Kaohsiung”, aldus het juryrapport. Het theater kost 220 miljoen dollar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels