nieuws

Luchthaven Schiphol gaat parkeergarages bouwen

bouwbreed Premium

Om de komende jaren voldoende parkeerruimte rond de luchthaven te houden, moet de hoogte worden opgezocht. In het ruimtelijk ontwikkelingsplan van de luchthaven wordt uitgegaan van de bouw van een reeks parkeergarages op de plaats van de huidige terreinen voor langparkeerders langs de A4.

Op die manier kan het aantal plaatsen voor passagiers groeien van 17.500 nu naar 26.000 in 2015. Reden is dat het aantal passagiers blijft groeien. Met het oog op de toename van het aantal werknemers, moeten er boven op de huidige 8000 plaatsen voor hen ook nog 2000 bij komen.
Volgens het luchthavenbedrijf moeten nu al tijdens de pieken in de voorjaars- en najaarsvakantie noodoverloopterreinen worden benut om iedereen een parkeerplaats te kunnen geven.
Slechts ongeveer 10 procent van de passagiers die van Schiphol vertrekken – de transferreizigers tellen daarbij niet mee – komt met de auto naar de luchthaven. De rest verplaatst zich op een andere manier: velen maken gebruik van de trein of worden gehaald en gebracht; anders zou nog veel meer parkeerruimte nodig zijn.
Het voornemen is de garages, die bij elkaar een soort parkeerstad vormen, aan te kleden met een extra functies zoals autoverhuur, een stomerijservice voor personeel en een incheckfaciliteit voor hotels. Het ruimtelijk ontwikkelingsplan moet de gemeente een beeld verschaffen van de totale behoefte voor de komende jaren, zodat ze niet steeds met deelplannen wordt geconfronteerd. Bestemmingsplannen kunnen zo tijdig en efficiënt worden aangepast.

Reageer op dit artikel