nieuws

Liebherr verzwaart assortiment rupskranen

bouwbreed Premium

Een uitbreiding aan de bovenkant van zijn assortiment rupskranen noemt Liebherr zijn nieuwe LR11350. De kraan heft lasten tot 1350 ton en draait met gieken tot 228 meter lang.

Zo’n 228 meter lange giek bestaat uit een combinatie van een hoofdgiek en een beweegbare hulpgiek die elk 114 meter lang zijn. Deze combinatie biedt een haakhoogte tot 223 meter. Met een conventionele A-bok constructie zet een afgestempelde kraan zonder derrick een hoofdgiek tot 102 meter overeind. Met zo’n ‘giekoprichter’ brengt de kraan een giek tot 150 meter omhoog.
Voor deze 42 meter lange derrick biedt Liebherr een ballastwagen aan. Die draait in een hydraulisch traploos in te stellen cirkel van 15 tot 30 meter. Deze wagen draagt tot 660 ton ballast. Als alternatief draait de kraan met een zwevende ballast. Tot een gewicht van 340 ton hangt dit ballastpakket aan de bovenwagen van de kraan. Het kan tot een draaicirkel van 25 meter worden gebruikt. Voor een grotere draaicirkel tot 30 meter hangt Liebherr het ballastpakket aan de derrickgiek.
De LR 11350 draagt zijn maximale last van 1350 ton met een 60 meter lange hijsgiek en een derrickgiek met ballastwagen die een draaicirkel van 12 meter heeft. Een last van 1034 ton geeft bij een vlucht van 22 meter en een ballastwagen het maximale lastmoment van 22.748 tonmeter.
De delen waaruit de kraan is opgebouwd zijn nooit breder dan 3,50 meter en nooit zwaarder dan 45 ton. De onderwagen komt alleen aan dat gewicht wanneer de rupsen eraf worden gehaald. De dieselmotor en de hydraulische- en elektrische voorzieningen worden met de cabine als één geheel vervoerd. De motor is een zescilinder diesel van Cummins die 640 kilowatt genereert. In de bovenwagen monteert Liebherr zes lieren. Het hijsblok is in delen opgebouwd uit een hijshaak en vier rolblokken.

Reageer op dit artikel