nieuws

Legionella bestrijden op franchisebasis

bouwbreed Premium

Europawijd legionella bestrijden volgens de methode van Milieu123. Directeur Bas Asselman noemt het niet onmogelijk nu hij zijn aanpak in de vorm van een franchise-overeenkomst kan aanbieden.

Het bijbehorende contract verplicht de franchisenemer de machine te kopen waarmee Milieu123 uit Wateringen de legionella bestrijdt. Omgekeerd verplicht de aanschaf van de machine de koper de methode van Milieu123 te volgen.
Milieu123 bestrijdt al jaren legionella in waterleidingen met een eigen methode. Voor de uitvoering ontwikkelde het bedrijf verschillende prototypen van machines. Machinebouwer MasterFluid uit het Italiaanse Rubiera maakt van het laatste prototype onder licentie een handelsuitvoering. Die is voor iedereen te koop, zegt Asselman, mits de koper de machine gebruikt op de manier die Milieu123 in zijn legionellaprocedure voorschrijft. Het Wateringse bedrijf legt met die verplichting de basis voor een franchisesysteem.

Interesse

De zakelijke constructie zal weinig weerstand oproepen, verwacht Asselman. Zijn machine blijkt een begeerd object, concludeert hij uit de vragen die hij er tot nog toe over ontving uit onder meer Frankrijk, Spanje, Duitsland, België en Italië. Die interesse hangt volgens hem mede samen met het feit dat zijn machine is goedgekeurd om te kunnen werken op het terrein van ‘gevaarlijke’ bedrijven als olieraffinaderijen.
De praktijk moet Asselman leren of het inderdaad loont zijn bestrijdingsmethode Europawijd in franchise aan te bieden; franchisenemers moeten immers ook regelmatig (onaangekondigd) bezocht! Voorlopig concentreert de Wateringse ondernemer zich op Nederlandse franchisenemers.
Milieu123 verbeterde intussen ook de manier van rapporteren. Een inspecteur van Asselmans bedrijf legt alle bevindingen via een code vast in een laptop. Elk fenomeen heeft een eigen code zodat bij de registratie normaal gesproken geen fouten kunnen ontstaan, verwacht Asselman. Van elk mankement maakt de adviseur digitale foto’s en voegt deze al op locatie toe aan het rapport. De programmatuur zoekt aan de hand van de codes zelf bij elke foto de passende beschrijving. Met deze aanpak wordt het risico-inventarisatierapport grotendeels op locatie gemaakt en hoeft het eigenlijk alleen nog maar op briefpapier uitgedraaid. DE adviseur kan er daarna zijn fiat aan geven.

Verbeteren

Machine en protocol vormen samen de ‘methode Milieu123’. Daar valt niet zo heel veel meer te verbeteren, denkt Asselman. De methode werkt aantoonbaar en biedt het beste resultaat wanneer die onverkort wordt gevolgd. Het bedrijf volgt dertien reinigingsmethoden. Die worden allemaal mobiel uitgevoerd. En dat ‘mobiel’ vormt de kern van het patent dat Asselman op zijn aanpak kreeg.
Voor de machine liggen weinig ingrijpende wijzigingen in het verschiet. De variant die MasterFluid bouwt spoelt een met legionella besmette waterleiding schoon met 80 liter heet water per minuut. Een verbeterde versie moet mettertijd 160 liter heet water per minuut kunnen leveren. De machine verhit het spoelwater in een dieselboiler. De machine genereert traploos een druk tot zo’n 13 bar.

Reageer op dit artikel