nieuws

Klaslokalen en hotelkamers verzameld in één gebouw

bouwbreed

Amarantis Onderwijsgroep combineert in Amsterdam-Oost de bouw van twee scholen met de komst van een hotel en een parkeergarage. De kern van het gebouw, dat is ontworpen door het Amsterdamse bureau Tangram Architekten, is bestemd voor gezamenlijk gebruik. De bouw begint direct na de zomer.

In het ontwerp krijgt elke functie een herkenbare aanblik. De scholen zijn naast elkaar geplaatst. Het Pieter Nieuwland College en het Cygnus Gymnasium krijgen een gezamenlijke vloeroppervlakte van 9000 vierkante meter.
Vervolgens wordt het beddenhuis van het hotel (4500 vierkante meter) over de beide schoolgebouwen heen gebouwd. Het hotel krijgt een eigen entree en een restaurant op de begane grond. Onder het complex wordt een parkeergarage met fietsenstalling aangelegd. Het schoolbestuur zoekt nog naar een hotelexploitant.
De ontwerpers kiezen voor ‘confrontatie en ontmoeting.’ “Het middengebied dat als leegte tussen de verschillende volumes ontstaat, vormt de functionele kern van de scholen. Daar komen voor gezamenlijk gebruik een kantine, een auditorium, enkele laboratoria en een fitnessruimte. Buiten de schooluren kunnen derden van die voorzieningen gebruik maken.
Bovendien delen de beide scholen diverse onderwijsruimten en kan het hotel gebruik maken van het auditorium”, aldus een woordvoerster van het architectenbureau.
De nieuwbouw komt op de plaats van het huidige onderkomen van het Pieter Nieuwland College aan de Kamerlingh Onneslaan in de Watergraafsmeer. Dat sterk verouderde gebouw wordt pas gesloopt, als de eerste bouwfase is voltooid. “Juist omdat wij eerder hebben laten zien goed te kunnen omgaan met complexe bouwopgaven en de combinatie van functies, zijn we door het schoolbestuur uitgenodigd het ontwerp te maken.” De oplevering is voorzien in 2009.

Reageer op dit artikel