nieuws

Kardex-archiefsysteem houdt bouwmaterialen op voorraad

bouwbreed Premium

Motoronderdelen en gebruiksklaar verpakt installatiemateriaal in plaats van hangmappen en kaartenbakken. Kardex vindt steeds meer industriële toepassingen voor zijn archiefsystemen. De leverancier uit Woerden biedt zijn producten ook aan als buffer voor productielijnen en als automatisch magazijn voor bijvoorbeeld handelaren in bouwmaterialen.

Digitale technieken verkleinen de vraag naar opslagsystemen voor papier. “De reden dat Kardex andere markten zoekt,” zegt salesmanager Chris Hagoort. Papier zal volgens directeur marketing en techniek Bert IJff niet helemaal verdwijnen: “Digitaliseren van bijvoorbeeld bouwtekeningen en projecthistories kost ook geld en papier is soms toch makkelijker in het gebruik.”
De zoektocht naar nieuwe markten leerde Kardex dat bijvoorbeeld zijn paternoster, een systeem van archiefbakken die tussen twee eindloze kettingen op en neer gaan, ook als een compact magazijn kan dienen. De zogeheten Shuttle kan dat ook. Dat systeem is een soort ladenkast waar een liftsysteem laden in de vorm van plateaus bij de gebruiker zet en weer terug schuift. Bezoekers die een product als de Shuttle in bedrijf zien besluiten vaak ook zo’n systeem te bestellen; het ‘moet ik ook hebben-effect’, noemen Hagoort en IJff dat. “Met de paternoster kunnen bijvoorbeeld garagebedrijven hun magazijn bij de balie trekken,” schetst Hagoort. “De baliemedewerker hoeft niet meer naar achter maar kan het onderdeel vrijwel meteen pakken. En het bedrijf heeft er een mooie blikvanger bij!”
“Met de Shuttle kunnen bijvoorbeeld groothandelaren in bouwproducten installatiematerialen voor een groot project per woning voorverpakken”, vult IJff aan. “De orderverzamelaar heeft alles onder handbereik en hoeft eigenlijk niet meer van z’n plek af. De producten naar de medewerker brengen in plaats van andersom,” kenmerken Hagoort en IJff de voordelen van zo’n compact automatisch magazijn. Bedrijven sparen er ruimte mee, al zullen de kosten niet veel afwijken van die voor een conventioneel magazijn. “Compact betekent dat het gewicht op een klein oppervlak wordt geconcentreerd”, legt IJff uit. “Een gewicht van 80 ton op 10 vierkante meter is niet ongewoon.”
Kardex adviseert steeds vaker architecten die daar op voorhand al rekening mee houden. Daarmee begeeft de Woerdense leverancier zich ook op bouwkundig terrein. Het bedrijf becijfert de vloerbelasting, kijkt of het automatische magazijn niet beter tegen de buitengevel kan staan en controleert of de fundering het gewicht van zo’n opslagsysteem weerstaat. En in voorkomende gevallen brengt Kardex de voorziening ook onder in een kelder.

Mankement

Handel en industrie zien een mankement graag terstond opgelost. De magazijnbouwer zet daarvoor een technische dienst in met een helpdesk en 16 medewerkers in de buitendienst. Onderaannemers voor wat Hagoort ‘slopen en slepen’ noemt mogen alleen met een VCA-certificaat aan de slag; niet in de laatste plaats omdat de opdrachtgevers dat steeds vaker eisen.
Een blussysteem voorkomt dat de producten in een automatische opslag door brand verloren gaan. Hagoort: “Kardex monteert tegenwoordig standaard een aerosolblusser in zijn magazijnsystemen.” IJff: “Die blust een brand met een niet-giftig vlamdovend poeder”, vult IJff aan. Een temperatuursensor opent bij brand het ventiel van de poedercilinder en vult het hele magazijn binnen een half uur met de vlamdovende aerosolen. Een keer flink stofzuigen brengt de opslag weer op orde.

Hannover Messe

Kardex demonstreert zijn nieuwste variant van de Shuttle op de Hannover Messe. Van 16 tot en met 20 april laat het bedrijf op deze technische vakbeurs een reeks ‘magazijnkasten’ zien; die worden niet elk afzonderlijk bediend met een eigen liftinstallatie maar gezamenlijk door één liftsysteem. De lift beweegt niet alleen verticaal maar ook horizontaal en diagonaal. Deze samenstelling biedt meer mogelijkheden voor het gebruik; de kosten blijven beperkt omdat er maar voor één lift voorzieningen moeten komen. Eén toepassing ontbreekt (nog) op de lijst van mogelijkheden en dat is die van automatische parkeergarage. Kardex kreeg ooit de vraag of het bedrijf een geautomatiseerd opslagsysteem voor auto’s kon bouwen. Technisch kon het maar de fabrikant zag er toen van af.

Reageer op dit artikel