nieuws

Isolatie van muren scheelt jaarlijks400 miljoen euro

bouwbreed Premium

Het isoleren van muren kan huiseigenaren veel energiebesparing opleveren. Onderzoeksbureau Ecofys becijferde in opdracht van Nuon en Venin, dat de ruim 1,4 miljoen huiseigenaren in Nederland samen jaarlijks 400 miljoen euro kunnen besparen op hun stookkosten als zij hun muren isoleren.

Dat komt neer op een besparing van 300 euro per huishouden. De grootste winst is te behalen bij woningen die tussen 1935 en 1975 zijn gebouwd, zo concludeert Ecofys.
Spouwmuurisolatie blijkt de methode bij uitstek om stookkosten omlaag te brengen. Het kost gemiddeld 1500 euro en levert een gemiddelde besparing op van 20 procent op de stookkosten. Voor een standaardwoning met een vloeroppervlak van 50 vierkante meter bedraagt de jaarlijkse besparing gemiddeld 300 euro, aldus Ecofys. Daarmee is het volgens de onderzoekers de methode waarmee de kosten het snelst worden terugverdiend.
Volgens Nuon-energieadviseur Henri Kerkvliet bestaan veel misverstanden over spouwmuurisolatie. “In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is deze eenvoudig aan te brengen. Via een aantal kleine gaten in de buitengevel wordt het isolatiemateriaal simpel tussen de spouwmuren geblazen.”
Naast besparing op de stookkosten zou volgens de onderzoekers het isoleren van de 1,4 miljoen woningen in Nederland de uitstoot van CO 2 met 670.000 ton per jaar kunnen verminderen.

Reageer op dit artikel