nieuws

Investeringen onder druk door huurstijging

bouwbreed Premium

De institutionele beleggers en corporaties hebben zwaar teleurgesteld gereageerd op het kabinetsbesluit om de jaarlijkse huurverhoging te beperken tot 1,1 procent. Minister Vogelaar (wonen) remt hiermee investeringen in de woningmarkt af, menen de sociale huisvesters en de beleggers

De institutionele beleggers en corporaties hebben zwaar teleurgesteld gereageerd op het kabinetsbesluit om de jaarlijkse huurverhoging te beperken tot 1,1 procent. Minister Vogelaar (wonen) remt hiermee investeringen in de woningmarkt af, menen de sociale huisvesters en de beleggers
Volgens Aedes, de branchevereniging van corporaties, zet het kabinet met dit “eenzijdige besluit” een zware wissel op het overleg over de extra investeringen van corporaties voor wijkenaanpak, extra woningbouw en energiebesparing. De corporaties hebben aangegeven veel geld in de oude wijken en energiebesparing te willen steken, maar zeggen dat de plannen daarvoor onder druk komen te staan nu het kabinet besloten heeft de huurstijging per 1 juli te beperken tot de inflatie van vorig jaar.
Aedes is niet blij, bevestigt voorzitter Willem van Leeuwen, die het geen slimme invulling van de betaalbaarheid noemt.
De woningbeleggers zijn naar eigen “ontsteld” over de historische lage huurverhoging. Minister Vogelaar wees er op dat de huurstijging de afgelopen 25 jaar niet zo laag is geweest. Volgens de IVBN zal het inflatievolgende huurbeleid de problemen op de huurmarkt alleen maar verergeren. “Het gat tussen de huurwoningen en de koopwoningmarkt wordt op deze manier nog groter dan het al was.”

Reageer op dit artikel