nieuws

Installateur roept op energieverbruik voor te rekenen

bouwbreed Premium

Installateurs, voorschrijvers en fabrikanten moeten professionele eindgebruikers voorrekenen hoeveel ze kunnen verdienen met energiebesparing, vindt Daikin Airconditioning UK. De Britse vestiging van de Japanse fabrikant noemt die kennis onontbeerlijk om de maatregelen uit te voeren waarmee overheden de gevolgen van een klimaatverandering willen beperken.

Installatietechnische producten als airconditioners verbruiken energie en dragen daardoor mede bij aan de voorspelde klimaatverandering. Tegelijk wordt energie steeds duurder. Besparing komt op de korte termijn de portemonnee ten goede en op de lange(re) termijn mogelijk ook het milieu. De Britse overheid stimuleert de aanschaf van milieusparende klimaatapparatuur met het zogeheten Enhanced Capital Allowance-programma; net zoiets als de Nederlandse Vamil-regeling voor de vervroegde afschrijving van milieu-investeringen.

Kennis

Eigen onderzoek onder facilitymanagers van onder meer ziekenhuizen, hotels en winkelcentra leerde Daikin dat het overgrote deel van de ondervraagden weinig wist van de ECA-regeling. Slecht bleek het ook gesteld met hun kennis van energiebesparen en dus ook van het bedrag dat ze daarmee mislopen. Daar ligt een mooie taak voor installateurs, adviseurs en voorschrijvers om die kennis bij te brengen, vindt Daikin, net als voor de fabrikant. Die geeft met deze voorlichting tevens een proeve van maatschappelijk verantwoord ondernemen af.
Met het overdragen van die kennis wil Daikin de moderne airconditioner presenteren als een efficiënte oplossing om een gebouw in de zomer koel en in de winter warm te houden. In combinatie met een warmtepomp gaat zo’n installatie volgens de fabrikant vijf maal zuiniger met energie om dan een traditionele installatie. De investering verdient zichzelf terug in de berekening van de fabrikant: door een lager energieverbruik, de fiscale tegemoetkoming van de overheid en door de hogere arbeidsproductie vanwege het gelijkmatige binnenklimaat.

Trainingen over beheersing binnenklimaat

Alklima opent half maart een trainingscentrum voor installateurs in Alblasserdam. De importeur van Mitsubishi Electric gaat er kennis overdragen voor een betere beheersing van het binnenklimaat. Alklima importeert de particuliere en zakelijke airconditioners van Mitsubishi Electric. Met specifieke trainingen kan de installateur er bijvoorbeeld voor zorgen dat de producten beter renderen bij de eindgebruiker. En omdat de monteurs de producten uit en te na kennen kunnen ze die sneller installeren en zo meer winst genereren. Alklima brengt monteurs vooral praktijkkennis bij; projectvoorbereiders, werkvoorbereiders en verkopers krijgen in Alblasserdam specifieke kennis over hun eigen werkterrein aangereikt. De importeur behandelt in aparte bijeenkomsten ook de koppeling van airconditioners met onder meer vloerverwarmingen en gebouwbeheersystemen.

Itho hanteert energiebalans

Daikin Airconditioning UK volgt met zijn oproep aan adviseurs, voorschrijvers en installateurs geen algemene beleidsregel van Daikin. Itho Airconditioning uit Schiedam, de Nederlandse vertegenwoordiger van Daikin, komt adviseurs en installateurs op verzoek wel tegemoet met een energiebalans. Dit rekenmodel becijfert het verbruik van een installatie en zet de uitkomst af tegen andere systemen. Itho Airconditioning verandert dit voorjaar in Daikin Nederland. Daikin Europe uit het Belgische Wavre wil de distributie van zijn klimaatapparatuur meer in eigen hand nemen. Tegelijk wil het Schiedamse Itho meer producten onder een eigen merknaam op de markt brengen. Itho verkoopt sinds 1967 de producten van Daikin via STEK-erkende installateurs.

Reageer op dit artikel