nieuws

In één keer ballast en onderbaan van spoor verbeteren

bouwbreed Premium

Spitzke AG heeft een 200 meter lange machine ontwikkeld die in een doorlopend proces zowel een ballastbed als de onderbaan kan aanbrengen, reinigen, recyclen en verbeteren. De RPM-RS-900 kan 4 tot 5 kubieke meter ballast en ondergrond per strekkende meter spoor verwerken, met een snelheid van 50 meter per uur. Om al die massa te stroomlijnen, bevat de werktrein 2 kilometer lopende banden.In het midden van de 700 ton wegende werktrein wordt de oude ballast ontgraven en via een lopende band naar de eerste zeef gebracht. Die verwijdert de fijne delen, waarna de rest van de ballast doorgaat naar een magneet die ijzerresten eruit haalt. Vervolgens worden de stenen opnieuw gekant door een breker en gaan daarna opnieuw door een zeef. De te fijne fractie wordt afgevoerd via wagons die aan de voorkant zijn aangekoppeld. De rest van de ballast gaat terug naar achteren voor hergebruik.In geval van een onderbaanverbetering zit direct achter de ketting die de ballast ontgraaft een tweede ketting die de onderbaan tot 1,1 meter kan afgraven. De ontgraven grond wordt eveneens aan de voorkant afgevoerd. Dat kan als aparte afvoerstroom maar ook gemengd met de niet meer bruikbare ballast. Ondertussen worden het nieuwe zand en ballastbed van achteren aangevoerd en vlak achter de ontgraving aangebracht en verdicht. Het gat tussen de ontgraving en de nieuwe aanvulling is maximaal 10 meter. De machine kan zowel bij enkel- als bij dubbelsporige buitendienststellingen worden ingezet. De ontgravingsbreedte varieert tussen 4 en 7 meter. Functioneert de RPM-RS-900 als kettinghor, dan is de werksnelheid 250 meter per uur.Tjark de Vries, directeur van Spitzke Spoorbouw, presenteerde de nieuwe machine eerder deze week op de Europese infrabeurs Rail-Tech. Komende maand zet Spitzke de RPM-RS-900 voor het eerst in bij een werk in Hamburg. Begin 2008 hoopt De Vries hem in Nederland te kunnen gebruiken bij een ballastreiniging in de omgeving van Utrecht.

Reageer op dit artikel