nieuws

Hoofdaannemer hindert innovaties

bouwbreed

Grote aannemers maken het voor de bestratingssector moeilijk om te investeren in innovaties. Hierdoor komen belangrijke vernieuwingen als machinaal bestraten moeizaam van de grond. Dit blijkt uit onderzoek dat vandaag op het congres Straatgoed in Rosmalen wordt gepresenteerd.

“Straatwerk is vaak onderdeel van een grote infrastructurele opdracht en de hoofdaannemer die het werk uitvoert, vergeeft het werk aan een bestratingsbedrijf tegen de laagst mogelijke prijs”, aldus Pieter Oskam van het Centrum voor innovatie van de bouwkolom (CIB). Hiermee geeft hij aan waar de schoen wringt. Hij voerde het onderzoek uit in opdracht van de vereniging Verbetering Mechanisatie Straattechniek (VMS).
Omdat straatmakers vaak in onderaanneming werken, moeten zij het doen met kleine marges. Oskam vermoedt dat veel geld blijft hangen bij de infra-takken van de grote aannemers, waaronder Bam, Heijmans en Ballast-Nedam. “Zij nemen grote infrawerken aan en praten over van alles, behalve over de wijze van uitvoering. Vervolgens gooien ze het straatwerk over de schutting.”
Het geld dat bij de uitbesteding van het straatwerk bij de hoofdaannemer blijft liggen, verdwijnt in de zakken van de bouwondernemingen. Hierdoor hebben de straatmakers geen geld voor investeringen in vernieuwing. “Kijk je naar de toegevoegde waarde van de grote aannemers aan de bestratingsbranche, dan moet je je afvragen waar hun betekenis ligt.”
De innovatie van de bestratingsbranche zou volgens Oskam een veel grotere vlucht kunnen nemen, als bestratingsbedrijven zelf hoofdaannemer worden. Maar dat ligt volgens de onderzoeker gevoelig. “Bestratingsbedrijven passeren de hoofdaannemer liever niet, omdat zij bang zijn opdrachten mis te lopen.”

Machinaal

De zorgen van Oskam over de innovatiekracht van de bestratingsbranche vinden hun oorsprong in zijn inspanningen om het machinaal bestraten van de grond te krijgen. In samenwerking met de VMS ijvert hij hiervoor.
Volgens Oskam spelen opdrachtgevers een belangrijke rol bij de bevordering van machinaal bestraten. “Gemeenten verbieden bijvoorbeeld vaak in het bestek het gebruik van bestratingsmachines. Dat zou je juist moeten omdraaien. Het bestek moet machinaal bestraten voorschrijven waar dat mogelijk is.” De innovatiespecialist vreest dat veel lokale overheden nog lang niet zo ver zijn. “Er moet bij gemeenten een revolutie plaatsvinden, wil dat er door komen.”
Toepassing van machinaal bestraten op grotere schaal is volgens Oskam noodzakelijk. De CIB-directeur denkt dat alleen op die manier de uitstroom van straatmakers de komende jaren kan worden opgevangen. Daarnaast speelt het machinaal bestraten een belangrijke rol bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de straatmaker.
O p p agina 2:
‘Cultuuromslag bij straatmakers nodig’.

Reageer op dit artikel