nieuws

Holcim grotendeels op eigen kracht naar sterke omzetgroei

bouwbreed

Cementproducent Holcim heeft vorig jaar een recordwinst behaald. Daarnaast boekte het bedrijf een sterke omzetgroei waarvan een groot deel op eigen kracht.

Holcim boekte een winst van 2,7 miljard, bijna 30 procent meer dan vorig jaar. De omzet steeg van bijna 12 miljard naar dik 15 miljard, zo laat het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers. Deze recordresultaten zijn niet alleen te danken aan de hogere omzet, maar ook aan de prijsverbetering die Holcim in vrijwel alle markten wist te bereiken.
De omzet nam vooral toe doordat de bouw het aanzienlijk beter heeft gedaan. Dit geldt zeker voor Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azi ë waar de totale cementcapaciteit is gevestigd in ontwikkelende markten waar de vraag naar bouwproducten booming is.
Dit is terug te vinden in de levering van cement die groeide van 110 miljoen ton naar 140 miljoen ton. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de sterke aanwezigheid van het Zwitserse bedrijf in India.
In Europa ging het vrijwel alle onderdelen van de groep voor de wind. In Noord-Amerika ging het ietsje minder doordat de markt wat minder willig was. Toch kon ook daar de prijs verhoogd worden hetgeen uiteindelijk resulteerde in een winstgroei met 11,3 procent.
Voor dit jaar verwacht Holcim wederom een goed jaar. De ontwikkelende economie ën in Oost-Europa, Latijns-Amerika en Azië zullen wederom een forse groei in de omzet te zien geven. Maar ook in de volwassen markten ziet Holcim ruimte voor groei. De oorlogskas is bovendien zodanig gevuld dat Holcim weer ruimte heeft voor acquisities in alle segmenten.

Reageer op dit artikel