nieuws

Heijmans vervangt mooie maar lekkende gevels

bouwbreed

Heijmans Bouw is bezig met vervangen van de gevels van het peperdure appartementencomplex Aquartis in Amsterdam. Halverwege dit jaar hebben de bewoners weer appartementen waarvan de gevel niet lekt.

Het complex van 110 appartementen op Entrepotdok is door Heijmans Bouw in 2001 gebouwd naar een prestigeontwerp van Liesbeth van der Pol. Het gaat om de verbouw van een voormalige kolenopslagplaats naar een ontwerp van Hendrik Petrus Berlage. De muren van de opslagplaats zijn gespaard. De bouwkosten bedroegen 14 miljoen euro exclusief grond en btw.
Vervangen van de gevels is een ingrijpende operatie. In elk appartement wordt binnen de bestaande gevel een afdichting geplaatst met een opblaasbaar rubberframe. Aan de buitenzijde wordt de gevelconstructie met het hout weggehaald.
Er komt een nieuwe gevel in van aluminium met – voor de sier – weer hout bij het kozijn. De ingrijpende reparatie kost Heijmans nu rond de drie tot zes miljoen euro.
Direct na de ingebruikname bleek de zuidgevel van het appartementencomlex te lekken. Bouwer Heijmans wijt dat aan het gedurfde ontwerp en het gebruik van verschillende houtsoorten. De vormgeving zorgt ervoor dat de gevel extreem veel water vangt. De capaciteit om het water af te voeren is echter krap bemeten.
De zuidgevel is bovendien uitgevoerd met de houtsoorten western red cedar en een hardhout. De ene is onbehandeld maar de ander is donker geschilderd. De invloed van de zon geeft verschil in werking van het hout. De nadelige invloed daarvan op de waterdichtheid wordt nog de wind die het water op de gevel door de onvolkomenheden naar binnen blaast. Tijdens modelonderzoek in het laboratorium voorafgaand aan de realisatie zijn geen problemen vastgesteld. Heijmans heeft na de oplevering wel getracht de problemen te verhelpen.
Eerst zijn minder ingrijpende aanpassingen gedaan. De rigoureuze oplossing die nu wordt uitgevoerd is door de Vereniging van Eigenaren bij de rechter afgedwongen. Dat was nodig omdat garantietermijnen dreigden te verlopen.

Reageer op dit artikel