nieuws

Heijmans maakt asbest onschadelijk

bouwbreed

Heijmans heeft plannen om op het industrieterrein Moerdijk een installatie te bouwen die asbest verwerkt tot een onschadelijke grondstof voor de wegenbouw. Dat meldde BN De Stem gisteren. Een innovatiemanager van Heijmans, Hans Bolk, presenteerde het plan woensdagavond op een besloten voorlichtingsbijeenkomst voor omwonenden. Hij ziet het voor Europa unieke procedé als een alternatief voor storten. “Het is de manier om asbest uit de kringloop te verwijderen. Je zet de gevaarlijke, kristallijne structuur van asbest om in een risicoloze amorfe structuur”, aldus Bolk.

Heijmans heeft plannen om op het industrieterrein Moerdijk een installatie te bouwen die asbest verwerkt tot een onschadelijke grondstof voor de wegenbouw. Dat meldde BN De Stem gisteren. Een innovatiemanager van Heijmans, Hans Bolk, presenteerde het plan woensdagavond op een besloten voorlichtingsbijeenkomst voor omwonenden. Hij ziet het voor Europa unieke procedé als een alternatief voor storten. “Het is de manier om asbest uit de kringloop te verwijderen. Je zet de gevaarlijke, kristallijne structuur van asbest om in een risicoloze amorfe structuur”, aldus Bolk.
De fabriek zou 40.000 ton asbest per jaar kunnen verwerken. Dat gaat 130 euro per ton kosten. Storten kost momenteel 90 tot 200 euro per ton.
Een woordvoerder van Heijmans bevestigt de plannen, maar wil nog niet op de details ingaan omdat het vergunningentraject en de memr-procedure nog loopt. Hij hoopt dat die volgende maand zijn afgerond.

Reageer op dit artikel